La Fundació Caixa Castelló ja fa temps que va iniciar la campanya ‘Castelló en ruta’, activitat emmarcada dins d’una de les línies d’actuació de l’entitat dedicada a potenciar l’educació mediambiental dins de l’àmbit escolar i familiar. Aixó, ‘Castelló en Ruta’ es configura com un Programa d’Itineraris Naturals i Culturals l’objectiu principal del qual és donar a conéixer i analitzar el llegat cultural, patrimonial i històric de la nostra província. Boscos de muntanya de vall, franges costaneres, senderes i canals, arquitectures de pedra en sec, aljubs, castells i molins... Les comarques de Castelló atresoren un llegat natural i històric d’incalculable valor i a vegades poc conegut.

‘Castelló en ruta’ promou este patrimoni rural, natural i històric a través de rutes guiades i dirigides a centres escolars i instituts. Les rutes es basen en continguts mutitematics que poden estar recolzats per dossiers de continguts i materials didàctics adaptats al nivell de cada grup. Gràcies a esta iniciativa es pot conéixer la història i tradicions dels nostres pobles, l’entorn en què vivim i sobretot, la forma en què l’home ha conviscut des de sempre i de forma sostenible amb este patrimoni únic i insubstituïble.

RECORREGUT PER FIGUEROLES

El pròxim 3 d’abril s’ha programat una nova eixida que tindrà com a punt d’inici la localitat de Figueroles, en la comarca de l’Alcalatén. El municipi es troba als peus del Parc Natural de Penyagolosa, just en la vall del riu Llucena, a 360 metres d’altitud. Precisament, el principal objectiu d’esta activitat és conèixer la flora i fauna del riu, sens dubte, una de les meravelles naturals del municipi, per on transcorrerà la ruta fins a la seua confluència amb l’embassament de l’Alcora. Des de l’ermita del Calvari, rodejada de grans ciprers, els participants arribaran a l’alt del Tossalet on disfrutaran de grans vistes. Des d’allí, sendes i pistes de terra ens transporten cap a l’antic molí de farina ‘Molí Vell’ i entre pinedes, cultius i oliveres mil·lenaris arribarem a l’antiga pedrera, molt prop del llit del riu, des d’on podem divisar l’embassament de l’Alcora i tota la serra que unix la capital de l’Alcalatén amb Llucena.

De tornada a la població, en el berenador de la font de la Carrerassa, coneixeran les peculiaritats de la cultura de l’aigua en esta zona de la mà de Viunatura.

A l’acabar, tornaran a Figueroles, on es realitzarà un xicotet recorregut per a conéixer la localitat, els seus carrers, la plaça de l’Església, on es troba l’Església Parroquial de Sant Mateu, i el campanar. Les inscripcions, fins al 31 de març, en el 964 23 25 51. H