En dues setmanes, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica presentarà l’esborrany de la Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica. Així ho ha anunciat la secretària autonòmica de l’àrea, Paula Tuzón en la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic reunida en una sessió ordinària que ha servit també com a fòrum per a abordar el Pacte Verd Europeu i les aportacions que farà la Comunitat Valenciana al Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic, que arranca l’any vinent.

Cal recordar que aquesta nova llei, la redacció de la qual és un acord de legislatura i respon a la necessitat de definir un marc normatiu que garantisca, a mitjà i llarg termini, una transició ordenada cap a una economia baixa en carboni i resilent enfront del canvi climàtic, pretén avançar en la descarbonització amb l’objectiu de reduir un 40% les emissions contaminants en 2030, i que el 100% de l’energia provinga de fonts netes en 2050.

En aquest context, Paula Tuzón ha traslladat a la Comissió la postura de la Conselleria, en línia amb la qual marca Europa, de continuar en la senda de la transició ecològica decidida. Un missatge que enllaça amb l’expressat per Mireia Mollà en la passada sessió de la Comissió d’Agricultura i Medi Ambient, on va afirmar que «l’emergència climàtica és la nostra salut i que la nova normalitat ha de ser la de la transició ecològica decidida».

Així mateix, en aquest òrgan consultiu s’ha assenyalat la «necessitat» de singularitzar la descarbonització en el territori valencià, «amb reptes pendents que afrontar, com l’expansió de les renovables o l’acompanyament de la indústria intensiva cap a principis sostenibles», segons declara la secretària autonòmica Paula Tuzón.

CEACV / El Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), adscrit a la Conselleria, ha impulsat així mateix accions de divulgació en el complex administratiu, que agrupa les diferents conselleries per a conscienciar sobre el treball conjunt, imprescindible per a aconseguir una Administració neutra.