Tres de les principals institucions zoològiques d’Europa, Tierpark Hagenbeck, d’Alemanya, Pairi Daiza, de Bèlgica, i Oceanogràfic, d’Espanya, van arribar a finals de desembre a un acord per a desenvolupar un programa de reproducció i conservació de morses, que comença per portar els tres exemplars de l’aquari valencià fins a l’alemany a la recerca del seu aparellament amb l’únic mascle provat que actualment resideix a Europa, amb la finalitat, així, de contribuir a la conservació de l’espècie.

Durant els últims tres anys l’Oceanogràfic, en coordinació amb els altres dos zoos europeus, ha dissenyat un programa d’intercanvi únic, que assegure per a un llarg termini la reproducció ex situ d’aquesta espècie.

Amb això es pretén consolidar a nivell mundial, al costat de les escasses institucions que mantenen morses a Nord Amèrica i Àsia, la viabilitat genètica i social de les poblacions, que es mantenen en centres zoològics, contribuint amb això a satisfer la totalitat de necessitats fisiològiques i etològiques —relacionades amb el seu comportament— d’aquests animals i, com a resultat, a generar coneixement que permeta la implantació de programes de conservació en els seus hàbitats naturals.

Les tres morses de l’Oceano-gràfic, que ja han aconseguit la seua maduresa sexual, s’han enviat, en primer lloc, al centre d’Hamburg per a passar el seu període de zel entre gener i març. Posteriorment, es traslladaran a la nova instal·lació en Pairi Daiza, on s’integraran en el definitiu programa de reproducció en convivència amb més exemplars de la seua espècie i de diferent sexe durant almenys deu anys.

Al llarg de 15 anys, les tres morses s’han convertit en uns animals molt volguts en l’Oceanogràfic pels seus visitants, però especialment per tots els professionals que han tingut l’oportunitat d’estar al costat d’elles cuidant-les diàriament.