Participar en una activitat científica per a comprendre a través de la pràctica directa i el coneixement d’experts la importància del medi ambient, en aquest cas, de les aus migratòries. És el que oferix la Fundació Global Nature (FGN) amb motiu del Dia Mundial de les Aus Migratòries que va tindre lloc dissabte passat, 11 de maig, i que amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural, va oferir una jornada d’oci educatiu, dirigida a famílies i al públic en general, en el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV).

El Dia Mundial de les Aus Migratòries, que es ve celebrant el segon cap de setmana del mes de maig des de l’any 2006 en més de 80 països de tot el món, té entre els seus objectius; crear consciència sobre la importància ecològica de les aus migratòries i la necessitat de conservar els seus hàbitats, eliminar les amenaces a què s’enfronten i destacar la necessitat de cooperació internacional per a assegurar la seua protecció.

Enguany, el lema del dia mundial ha sigut «Protegir a les aus: una solució a la contaminació per plàstics», ja que s’estima que huit milions de tones de residus plàstics arriben als oceans del món cada any, que pels efectes de l’aigua, la llum del sol i del vent s’esmicola en xicotetes partícules que moltes vegades són ingerides per les aus marines.

La ingesta d’aquestes partícules , tal i com van remarcar durant la jornada, provoca que les aus s’alimenten de plàstics i també als seus pollets, la qual cosa provoca danys en els seus òrgans interns per la seua toxicitat i conduïx a un problema crònic d’inanició, ja que genera sensació de tindre l’estómac ple, però sense cap valor nutricional.

Life Paludicola

Cal recordar que la fundació Global Nature lidera el projecte europeu denominat Life Paludicola, que té per objecte frenar el descens de les poblacions de boscarla d’aigua (Acrocephalus paludicola), l’au passeriforme més amenaçada d’Europa a hores d’ara. Per a això es treballa en la restauració de l’hàbitat de pas migratori pre i postnupcial d’espais de la Red Natura 2000 situats a la Comunitat Valenciana, Castella-La Manxa i Castella i Lleó.

Concretament, en el territori de la Comunitat Valenciana este projecte s’està duent a terme en les zones humides del Prat de Cabanes-Torreblanca, Marjal dels Moros, l’Albufera i Marjal de Pego-Oliva.