Per seté any consecutiu Acció Ecologista-Agró ha desenvolupat durant l’any 2016 el seu Projecte Emys, el major voluntariat ambiental de la Comunitat Valenciana per a protegir i conservar poblacions de tortugues autòctones. En esta setena edició, que ha comptat amb la participació de 288 voluntaris, esta iniciativa de ciència ciutadana ha viatjat a nou ecosistemes aquàtics del nostre territori, on s’han censat 81 tortugues autòctones. Concretament 73 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) i 8 tortugues d’estany europees (Emys orbicularis). A més a més, durant els cinc mesos que ha durat el voluntariat s’han retirat del medi natural de la Comunitat 15 tortugues exòtiques: 13 Trachemys scripta i 2 Mauremys sinensis.

El Clot de Bailón, la Finca de Penya, el Tancat de la Pipa, el Riu Albaida, el Riu Xúquer, el Riu Canyoles, el Barranc del Pelós i la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell. Estos han sigut en 2016 els destins del Projecte Emys que compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Per a desenvolupar tot este treball de voluntariat ambiental, el Projecte Emys ha comptat amb la col·laboració de les següents entitats i associacions: l’Ajuntament de Torrent, Natura y Cultura Servicios Ambientales, el Grup de Voluntariat Ambiental Torrent Verd, l’Estiu Jove a la Casa Penya, Voluns Spain, l’Associació Bosc Primigeni de Xàtiva, l’Ajuntament de Jalance, la Plataforma per a la Protecció i la Conservació de la Serra de Xiva, el Club de Golf El Bosque i la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO).

Tortugues exòtiques

A través de l’Informe 2016 del Projecte Emys, que es va presentar el passat 3 de desembre, AE-Agró va aprofitar per a transmetre a la Conselleria una sèrie de reivindicacions per a millorar l’estat de conservació de les poblacions d’Emys orbicularis i Mauremys leprosa, així com dels ecosistemes aquàtics on viuen.

En primer lloc, des d’AE-Agró exigixen la prohibició de vendre tortugues de qualsevol espècie exòtica, independentment de si està catalogada com invasora o no. La segona reivindicació a la Conselleria va ser que l’administració augmente els recursos que actualment dedica a la conservació de les nostres tortugues autòctones i a l’eliminació de les exòtiques. No pot ser que el sector d’importació i venta d’animals, en este cas concret de tortugues, no es faça càrrec de l’impacte mediambiental del seu negoci.

Finalment, la tercera demanda es va centrar en la conservació dels ecosistemes aquàtics on viuen les nostres tortugues autòctones. Concretament, AE-Agró va exigir un cabal ecològic mínim per als rius, barrancs i marjals. El pròxim any, el Projecte Emys tornarà de nou als nostres rius, barrancs i marjals.