La concentració de contaminants a l’aire de la província de Castelló s’ha vist reduïda aquesta setmana de març, i en general, des que es va decretar l’Estat d’Alarma pel coronavirus, amb un descens dels nivells de més de la meitat i fins i tot tres voltes menys que fa un any en aglomeracions urbanes com la capital de la Plana --per damunt del 50% de la mitjana a Europa--. Així ho apunta l’informe de la Conselleria de Transició Ecológica, a partir de dades de la xarxa d’estacions.

Així, en Castelló-Patronat-d’Esports les concentracions de diòxid de nitrogen són de 9 µg/m³ mentre que l’any passat se situaven en 26 µg/m³ (-65%). Igualment, en Castelló Grau es registren valors mitjans de 14 µg/m³ quan fa un any estava entorn dels 30 µg/m³ (-53%). Quant al benzé en cap d’aquestes dues supera els 0,2 µg/m³. En Morella o Sorita, on l’ozó adquireix importància a l’estiu, ara el diòxid es baix, de 4 a 2 µg/m³ de mitjana.

DISTRICTE CERÀMIC // En les estacions de la zona Ceràmica i d’altres de l’entorn, com poden ser l’Alcora, Almassora i Borriana, els nivells de NO2 es troben en 14, 22 i 12 µg/m³, respectivament. Quant a les partícules PM10, la reducció s’ha notat, però sense arribar a ser tan notables com en el diòxid de nitrogen, contaminant clarament relacionat amb el trànsit rodat. A més, la pluja registrada aquests últims dies també ha sigut propícia per baixar els nivells. Al respecte, el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, va apuntar que «possiblement, la menor reducció en el paràmetre partícules, PM10 i PM2,5, és deguda al fet que fins i tot tenint episodis de pluges i molt poca mobilitat». «També estem encadenant episodis d’intrusions saharianes (aportacions transfrontereres de partícules) que podríem dir que competeixen amb els altres factors més positius», va detallar.

Quant a les PM10 a Onda, l’Alcora i Almassora (més industrials) se situen en 12, 22 i 10 µg/m³ de mitjana, cadascuna. Tot això allunyat del límit normatiu de 40 µg/m³ de mitjana anual.

Al Port de Castelló s’observa també una disminució dels valors, registrant Castelló Llevant i Xaloc 21 i 19 µg/m³ i les altres, xifres inferiors, per davall dels 14 µg/m³ i fins i tot de 6 µg/m³ a Castelló-Gregal. Des de Conselleria afegeixen que «ara es preveu realitzar un estudi de com afecta aquesta disminució de contaminants en l’ozó troposfèric. Les circumstàncies especials que estem vivint serviran per a traure conclusions i poder adoptar actuacions en un futur per a reduir les concentracions d’ozó».