El passat diumenge, 21 de maig, es va commemorar un any més el Dia Europeu de la Red Natura 2000, instaurat de forma conjunta per la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Consell i El Comité de les Regions Per a recordar l’enorme patrimoni natural europeu protegit per esta xarxa d’espais protegits.

Enguany 2017 es commemora també el 25 aniversari de la Directiva d’Hàbitats que creava la Red Natura 2000, la major xarxa coordinada d’espais protegits en el món, que inclou actualment més de 27.000 espais, cobrint quasi una quinta partix del territori terrestre de la UE.

A Espanya, s’han designat més de 1.700 espais Natura 2000. Amb més d’una quarta part del seu territori terrestre inclòs en ella, i més del 8% de les seues aigües territorials Espanya és l’Estat Membre que major superfície total aporta a la Red. Estes dades evidencien la rica biodiversitat d’este país. En este sentit, cal destacar que el Congrés dels Diputats s’ha compromés a impulsar el «pla d’acció en favor de la naturalesa, les persones i l’economia» recentment aprovat per la Unió Europea que té com un dels seus objectius principals la conservació de la Red Natura 2000, que és molt més que un conjunt d’espais naturals.

RED NATURA 2000 / Este projecte tracta de persones i naturalesa i d’assegurar que la conservació i la utilització sostenible van de la mà amb la generació d’ocupació, de beneficis per als ciutadans locals i l’economia en general. Oferix noves oportunitats per al desenrotllament sostenible, així com per al turisme i l’exercici d’activitats recreatives. La Red Natura 2000 ha contribuït a desenrotllar noves formes de col·laboració entre les autoritats públiques, organitzacions de conservació de la naturalesa, propietaris de terres i usuaris, generant així noves formes de treballar units.

D’altra banda, la Red Natura 2000 és la garantia del nostre futur. Estos espais ens proporcionen un ampli ventall de servicis vitals, com ara l’emmagatzematge de carboni, el control d’inundacions o el manteniment de la qualitat de l’aigua. El valor dels servicis ambientals que proporciona la Red Natura 2000 s’estima en la Unió Europea entre 200.000 i 300.000 milions d’euros per any. La Red Natura 2000 constituïx una autèntica riquesa natural.