Centenars d’aus amb centenars de milers de localitzacions ens permeten ara conéixer amb detall els moviments i migracions d’algunes espècies tan conegudes com els milans, cigonyes, voltors o falcies. A més, aporten informació fonamental per a realitzar estudis científics de rellevància.

En el sext any d’existència del programa Migra de SEO/BirdLife, que compta amb el suport d’Iberdrola, podem disfrutar dels detallats viatges de 308 exemplars de 26 espècies distintes, que acumulen més de 830.000 localitzacions. Durant el present any 2016 gràcies a este projecte hem pogut observar la dificultat que tenen els milans reals per a travessar els Pirineus en la seua migració, la qual cosa tarden les milotxes a travessar l’estret de Gibraltar, o els periples d’un voltor lleonat en una ràdio de 100 quilòmetres al voltant del seu niu.

Esta informació és imprescindible per a poder conservar les aus, perquè necessitem saber on i en quins hàbitats passen cada època de l’any mostres espècies, per a poder determinar quines són les amenaces que puguen posar-les en perill.

I el més interessant és que tota la informació està disponible en la pàgina web del programa Migra: www.migraciondeaves.org, que és una ferramenta clau per a la difusió de la migració de les aus, un dels fenòmens més espectaculars de la naturalesa.

91 aus marcades

En 2016 s’ha continuat el marcatge, començat en anys anteriors, de milans reals, cigonyes blanques, arpellots cendrosos, àguiles perdiceras, falcies comunes i falcies pàl·lids, per tota la geografia espanyola. Els més grans com a milans i cigonyes amb dispositius que porten GPS; els més menuts com a falcies amb geolocalizadores de tan sols 0,6 grams de pes. Per primera vegada SEO/BirdLife hi ha marcat arpelles de marjal, milotxes comunes, soliguers perdons i un voltor lleonat dins del programa Migra. En els pròxims mesos s’espera continuar descobrint els secrets de la migració de les aus a l’estat espanyol gràcies a estos «individus» marcats.