La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball del govern valencià, a través de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace Energia, concretament), acaba d’anunciar l’obertura de la convocatòria del Fons de Compensació del Pla Eòlic 2015, que té previst destinar un total de 3,1 milions d’euros als municipis de les zones eòliques valencianes.

La finalitat d’aquesta mesura “és que tots els municipis de la zona que d’alguna forma estan inclosos en el Pla Eòlic es vegin beneficiats i no solament aquells en els quals s’han instal·lat els parcs eòlics”. A la Comunitat Valenciana existeixen ara mateix 30 parcs eòlics en funcionament (1.169 megavats, MW). Els parcs estan repartits en un total de nou zones, situades a les províncies de Castelló (hi han 16 parcs, 590 MW) i València (14 parcs, 579 MW).

A través del seu Fons de Compensació, Ivace-Energia subvenciona cada any aquells “projectes presentats per les corporacions locals que suposen la millora de les infraestructures rurals i de serveis”. En la distribució dels fons --informa la Generalitat-- tenen prioritat, en primer lloc, aquells municipis que no alberguen parcs, però sí infraestructures d’evacuació de l’energia elèctrica que es genera en ells, com a línies elèctriques i subestacions; en segon lloc, aquells municipis des dels quals sí es veuen els parcs, encara que no els alberguen; en tercer lloc, aquells altres que, sense albergar parcs sí que tenen infraestructures d’obra nova o ampliació de camins d’accés al parc; i, en últim lloc, els municipis que sí alberguen parcs.

Finalitats

Els fons han de servir per a “la millora dels camins rurals, de la xarxa viària d’accés a pedanies, caserius i masies, projectes d’electrificació rural en granges, alqueríes i en general edificacions aïllades, així com qualsevol un altre que suposo la millora de les infraestructures rurals”. A més, també se subvencionen projectes d’energies renovables, tant construcció d’instal·lacions d’aprofitament d’este tipus d’energies com l’organització d’accions de divulgació, tallers, cursos, etcètera. H