Acció Ecologista-Agró, una associació ecologista d’utilitat pública que des del 1983 està treballant per la defensa de la natura i el nostre territori, està duent a terme una sèrie de treballs de manteniment i gestiò de la vegetació de L’Ullal de Quartons, que es troba en el paratge dels Estanys d’Almenara, concretament en una zona coneguda com la Palafanga de La Llosa.

En aquestos treballs sempre es respecta la flora i vegetació autòctona de major interés. Segons explica el dirigent de l’agrupació Acció Ecologista-Agró, Enric Amer, «es tracta de treballs primordials junt al valor de desenterrar i obrir l’eixida de l’aigua subterrània de la muntanya. També s’estan portant actuacions d’aquestes característiques en el conegut com a l’Ullal Cavanilles, que es troba situat en la Penya dels Estanys, molt prop de la mateixa entrada a aquest paratge natural de la localitat».

Cal assenyalar que aquestes tasques d’àmbit natural estan duent-les a terme voluntaris locals i internacionals d’Acció Ecologista-Agró i estudiants en pràctiques. Al mateix temps, compten amb la col·laboració de la brigada de biodiversitat de Castelló que depén directament de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat valenciana.

ACCIONS // Al llarg de la història, aquesta associació ha estat i està present en altres moviments i col·lectius amb qui compartix objectius i treball en xarxa. «La nostra lluita ha destacat en fites com l’anell ciclista a la ciutat de València, la defensa del Quadro de Santiago a Benicàssim, la protecció de la marjal de Pego, la inclusió al conveni Ramsar de la Marjal d’Almenara o l’assoliment de l’accés a la justícia gratuïta per a entitats d’utilitat pública», recull el seu web. Actualment continuen amb projectes de custòdia de territori, educació ambiental i presència en diferents consells de participació.