Els veïns i les veïnes de la ciutat de València podran dipositar, a partir de maig de 2020, un ampli ventall de xicotets productes d’alumini i acer lleuger en el contenidor groc, gràcies al projecte pilot per a la recollida, classificació i reciclatge d’aquesta tipologia de productes, fruit de la col·laboració públic-privada entre la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat, l’Ajuntament de València i Nespresso.

Això suposa un fet sense precedents en el territori espanyol, sent València la primera ciutat d’Espanya que fa efectiva l’obertura del contenidor groc. L’alumini té l’avantatge de ser 100% i infinitament reciclable i, per tant, és un material que reflecteix perfectament els principis i valors de l’Economia Circular.

Un dels objectius d’aquesta iniciativa és incrementar les tones d’alumini reciclades en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, i reduir d’aquesta manera la fracció d’eliminació en abocador procedent del municipi.

Gràcies al projecte pilot es podrà avançar en els objectius de reciclatge i disposicions en el marc del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana i del Pla Estatal Marco de Gestió de Residus. «Aquesta iniciativa suma oportunitats per a avançar en reducció dels rebutjos en línia amb el Pla Integral de Residus, l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i els horitzons europeus», ha subratllat la consellera Mireia Mollà. Així mateix, ha apel·lat a la «jerarquia del residu, que passa per la reducció i després per la reciclabilitat».

A banda de les càpsules de café d’alumini, els productes que podran ser dipositats en el contenidor groc pels ciutadans són molt diversos: safates d’alumini, bosses de productes de butxaca d’alimentació, tapes d’obertura fàcil, envasos de metall, paper d’alumini, tubs de metall, bosses de café d’alumini, tubs de crema d’alumini, entre altres.