L’Ajuntament de Vilafamés ha posat en marxa el procés per a redactar el Pla d’Ús Públic del Paratge Natural Municipal (PNM) Sant Miquel, un document que marcarà les línies mestres que regiran este espai protegit en un futur a partir de les valoracions dels professionals i de les opinions dels ciutadans. Els treballs impulsats des del Consell de Participació del PNM conclouran amb la redacció d’un document marc en què es proposarà el model d’ús públic que es donarà a este espai natural i també les directrius que regiran les actuacions de cada un dels programes que ho desenrotllen.

L’elaboració del pla va a càrrec de l’associació Interpreta Natura i partirà d’un diagnòstic inicial dels recursos actuals i de les necessitats, sempre tenint en compte la normativa del Paratge. Així mateix, es tindrà en compte tant l’opinió dels usuaris com dels veïns de Vilafamés, que podran col·laborar en el procés, aportant la seua visió i opinió sobre l’actual estat del paratge i cap a on ha d’orientar-se la gestió d’este espai natural (es desenvoluparan diferents accions col·lectives per tal que el resultat final sigui el més participatiu possible).

Els espais naturals s’han convertit en l’actualitat en un destinació turística de primer orde, per a la realització d’activitats lligades sempre al patrimoni natural i cultural dels mateixos enclavaments.