WWF alerta que, igual que el canvi climàtic és una amenaça global, el nou patró dels incendis forestals també ho és, i ja cal parlar d’El planeta en flames. Els incendis forestals i el canvi climàtic són dues cares de la mateixa moneda. Les emissions degudes als incendis en 2019 van suposar un repunt a nivell global i es van alliberar 7.800 milions de tones de CO2, l’equivalent a unes 25 vegades les emissions totals d’Espanya en un any.

L’informe El planeta en flames de WWF, llançat de manera simultània a Espanya i Portugal, analitza aquest «any en flames» perquè 2019 s’ha caracteritzat per una activitat incendiària excepcional en termes de severitat i emissions. La combinació d’onades de calor prolongades, sequeres acumulades i baixa humitat unida a una vegetació molt seca i boscos sense gestió està generant incendis molt més ràpids i d’una virulència mai vista. A més, els períodes de risc s’han allargat.

A Espanya es constata que hi ha menys incendis, amb una reducció del 36% entre 2010 i 2019 respecte a la dècada anterior, i menys superfície cremada. No obstant això, augmenta la proporció dels grans incendis forestals respecte al total de sinistres, en els quals crema el 40% de la superfície total afectada. A més, ha augmentat el risc de patir onades d’incendis extremadament impactants, molt perillosos per a la població i impossibles d’apagar.