El Prat de Cabanes-Torreblanca ha commemorat durant el cap de setmana el Dia Mundial dels Ocells migradors, que es va celebrar internacionalment el dissabte. I ho ha fet amb una interessant activitat per a posar en valor el privilegiat entorn del parc. Tant la Fundació Global Nature com el Grup Au d’Ornitologia, amb l’organització del Parc Natural, van fer fossible una trobada ornitològica per a observar les espècies d’ocells residents i aquelles visitants durant el seu pas migratori. També es va dur a terme l’anellament d’exemplars.

La recorregut, que va partir del Centre d’Interpretació Espai Natura (Torrenostra), es va prolongar durant dues hores amb la participació de més d’una vintena d’amants de la naturalesa. Tots ells van fer una distància superior als tres quilòmetres per a dur a terme un preciós i divulgatiu circuit. Molts dels participants, així com els monitors de l’activitat, van usar els prismàtics per tal de veure més de prop els nombrosos exemplars que viuen en aquesta zona natural única.

L’avifauna és el grup d’animals més representat al Parc Natural. Al Prat n’hi ha la colònia nidificant de carregada més gran de tot el litoral mediterrani espanyol. També és important destacar la presència de la xitxarra mostatxuda, de l’arpellot cendrós i de l’arpella de marjal.

També nidifiquen en l’espai protegit són el cabussonet, el gomet, el coll-verd, el rascló, la polla d’aigua, la fotja, la camallonga, el corriol camanegre, la xitxarra de canyar o el xitxarrot, entre moltes altres d’aus.

FORMACIÓ PER A DOCENTS

Al marge de la posada en valor de la naturalesa amb tallers com el d’ornitologia, la Fundació Global Nature també desenvolupa anualment nombroses activitats formatives presencials i en línia. Recentment ha començat la quarta sessió formativa de L’hort escolar i les tres R del present curs escolar, amb el suport d’Ecoembes i Cefire Castelló. Es tracta de cursos per a professors de tots els nivells i la temàtica és l’hort escolar.

Amb una duració de 30 hores cadascun, es duen a terme sessions presencials dins de l’Espai Natura de Torreblanca i s’encarrega d’impartir-ho la Fundació Global Nature i Hortus Minimus. En aquests cursos, els participants aprenen cóm posar en marxa un hort escolar des de zero i a mantindre els que ja estan en funcionament des de activitats formatives anteriors. Es treballaran temes bàsics com seleccionar la millor ubicació, preparar el substrat o sembrar, fins uns altres més complexos com l’extracció de llavors i la gestió de plagues utilitzant tècniques respectuoses amb l’entorn.

L’objectiu és facilitar als centres educatius l’ús d’una eina que permet l’aprenentatge a l’aire lliure i propícia un entorn segur. Global Nature también impulsa voluntariats en llínia. Finançats a través de Naturgy es convoquen tallers de ratapinyades i un altre d’hotels d’insectes per a horts.

Els assistents rebran de forma còmoda els kits de muntatge en els seus propis domicilis i, després de participar en les sessions de formació i muntar les diferents caixes, les enviaran de tornada per a col·locar-les en terrenys pertanyents a la Fundació Global Nature a Torreblanca, on es realitzaran seguiment de les espècies.