A poc més d’una setmana per a que acabe l’any, és moment de reflexionar sobre la situació que viuen els nostres llauradors en una de les campanyes citrícoles més curtes que s’han vist els últims anys. Campanyes curtes, afegides a l’entrada de fruita de països tercers que deixa en molt mala situació la taronja valenciana i els llauradors que la treballen.

L’última espenta de l’any arribarà amb les 12 campanades, per a que es transformen en 12 gallets de clementina. Un gest molt modest, i que pot ajudar a la imatge de la nostra citricultura.

I dic això, perquè ara fa una setmana ens assabentàvem de que el passat octubre quatre enviaments de taronges d’Argentina i Uruguai que entraven al Port de Castelló, al costat de casa, van presentar una afectació del fong conegut com Taca Negra. I encara que això va passar en octubre, va ser ara quan en sabíem de la situació dels cítrics que entren a les nostres comarques. No és la primera vegada que passa, que cítrics amb aquestes plagues o paregudes entren al mercat valencià, i amenacen els nostres camps. No sols hem de suportar que la fruita de fora entre a competir amb la nostra, sino que arribe en situació tant precària que afecte les nostres terres.

Es necessari que s’apliquen mesures de control per a evitar l’arribada d’aquestes plagues d’enviaments de taronja de països tercers, i per això, el controls s’han de realitzar en el país d’origen i exigir el tractament en fred durant el transport en l’UE. Ara, cap de les dues mesures es duen a terme, i el mercat valencià és l’únic que ho pateix.

Des de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador s’estan donant passos per fer possible que la nostra clemenules tinga una marca, una imatge, suficient, que ajude als llauradors a aconseguir bons preus en el mercat, i sobretot, mantenint la qualitat que li atresora. Cal treball i dedicació, i en això estem barallant-nos, perquè siga una realitat.

Amb les 12 campanades hem d’aconseguir que a taula estiguen els 12 gallets de clementina, no solament pel gest, sinó per la reivindicació dels valencians i valencianes d’allò que és nostre, d’allò del que els nostres avantpassats han treballat i guanyat anys rere anys. A Borriana distribuirem clementines entre els veïns i veïnes amb la campanya 12 campanades amb 12 gallets de taronja per a que la força de cadascú siga major si cal. Ens queda molt per davant, però un granet de sorra fa molt en una guerra.

*Regidor de Compromís per Borriana