L’any 1820, fa ja dos segles, naixia a Vila-real l’Associació de Filles de Maria del Rosari, la congregació de les rosarieres. Dos-cents anys en els quals les rosaries han sigut protagonistes i testimonis directes de la història de la població de Vila-real. Eixa és la grandesa de la nostra ciutat: una societat construïda sobre la base d’entitats centenàries, que han treballat i treballen encara per fer un món millor des dels valors de la solidaritat i la convivència en comunitat.

La setmana passada, vaig poder acompanyar la presidenta del Rosari, Anna Eixea , el director, mossén Javier Aparici , i totes les membres de l’associació en el concert i missa de cloenda del 200é aniversari d’aquesta entitat. Potser no ha estat l’any de celebracions que esperàvem, però la pandèmia per la covid-19 no ha apagat ni un moment l’esperit de la commemoració: el bicentenari d’una entitat clau en la història de l’associacionisme local, en el foment dels valors de la convivència i la defensa de les nostres tradicions. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Vila-real, amb tots els grups municipals per unanimitat, ha decidit reconéixer-les també enguany amb la concessió de la Medalla d’Or de la ciutat.

Dos segles després de la seua fundació, en fusionar-se amb la pre existent Confraria del Rosari, l’Associació de Filles de Maria del Rosari és molt més que una entitat religiosa. L’esperit cristià impregna les múltiples activitats que, al llarg de la seua història, ha anat desenvolupant l’associació, més enllà de promoure la devoció a la Mare de Déu del Rosari. Els campaments d’estiu, els grups de ball o el cor, el certamen literari, la germanor entre les rosarieres i la implicació continuada amb Vila-real, els vila-realencs i les vila-realenques, han fet de les rosarieres un col·lectiu molt volgut pels veïns i veïnes. Perquè una entitat no compleix dos-cents anys, amb l’energia i el vigor amb què ho ha fet el Rosari, si no se sembla a la societat en la que s’inscriu.

Per al record ens queden tots aquells que han fet possible que, hui, el Rosari siga l’associació dinàmica, jove i activa que és: des de Carmen Sanz , ànima mater de les rosarieres abans de la constitució de la primera junta directiva, a mossèn José Gil , qui dóna nom a la seu social de l’entitat, renovada l’any passat. També el cardenal Vicente Enrique i Tarancón , Fill Adoptiu de la ciutat, va ser director de les rosarieres i a ell devem la reactivació de les festes principals després de la guerra civil. Unes festes que acabem de reviure, un any més i amb totes les precaucions que ens imposa la covid-19, perquè un octubre sense la tradicional i emotiva Missa del Roser no seria el mateix a Vila-real.

Amb el Rosari, en la commemoració dels seus 200 anys de vida, hem volgut estar i col·laborar des de l’Ajuntament, amb un conveni per ajudar-los en les activitats d’aquest atípic bicentenari. Per molts anys més, rosarieres! H

*Alcalde de Vila-real