La decisió de Puig d’avançar eleccions converteix el 28 d’abril en una jornada decisiva pels valencians i valencianes, ens hi juguem molt. Fa quatre anys, vam desallotjar de la Generalitat a un Partido Popular que, en 20 anys de majories, va convertir la comunitat en referència mundial de la corrupció (Gürtel, Taula, Brugal, Púnica...) , mentre deixava el territori farcit de ruïnes del seu desvario (Ciutat de la Llum, Fórmula 1...) i els calaixos plens de factures (el deute és la segona Conselleria als pressuposts, després de la Sanitat).

El reguer de imputats i condemnats -de Fabra a Zaplana, passant per Blasco, Rus o Cotino-- consagra el PPCV com el partit més corrupte d’Europa. L’antic secretari general Ricardo Costa i altres van assenyalar que no eren casos aïllats, sinó un sistema planificat per finançar el partit i, de pas, les butxaques d’alguns (com els que contaven en alt: «11, 12.000 euros, dos millones de pelas»). Tot, en detriment dels serveis públics: l’opaca Ciegsa no feia les escoles, es privatitzava la sanitat i la despesa social per cap s’afonava a una tercera part de la mitjana espanyola.

Front a això, el Botànic --amb el suport de Podem-- no ha assolit tots els objectius, però ha invertit la tendència. Malgrat el deute i el sotafinançament, s’han augmentat significativament els pressuposts de Sanitat i drets socials, situant-se prop de la mitjana espanyola, s’han desembossat inversions (com el Plan Confianza) i s’ha millorat els fons pels ajuntaments (encara que la manca de personal en conselleries, descarrega part de la feina sobre ells).

La referència ja no és Gürtel o la Copa Amèrica, sinó Xarxa de Llibres, la Renda Valenciana d’Inclusió o la valoració de la dependència. Queda molt per fer. Front a una dreta que s’envolta en la bandera espanyola per amagar un programa basat en baixar imposts als rics i desmuntar els serveis públics, els valencians necessitem seguir pel camí del progrés des d’una perspectiva social i compartida.

Des de Podem seguirem impulsant mesures com l’augment del salari mínim o l’accés a l’habitatge als governs que sorgiran el 28-A a València i Madrid.

*Alcalde de Vinaròs