Aquest cap de setmana celebràvem, l’Ajuntament i la plataforma Castelló per la llengua, el 85 aniversari de la signatura de les Normes de Castelló. Centenars de persones ens reuníem per compartir experiències i projectes que tenen com a nexe d’unió la nostra llengua, tot açò en un ambient festiu i reivindicatiu. Però amb la satisfacció del fet que part de la nostra reivindicació comença a ser una realitat.

I és que una cosa tan senzilla com viure en la teua llengua, per als «valenciano» parlants és tot un repte. La inexistència de mitjans de comunicació en la nostra llengua en el nostre territori, ens impedeix un acte tan quotidià com veure la televisió.

Per això que justament la setmana passada començaren les emissions d’Àpunt ràdio és tota una alegria, que enceta el camí de recuperar una normalitat que mai haguérem d’haver perdut. Però així va ser, tot per una dreta que utilitzar la llengua com una arma política per guanyar vots, en volta de què la llengua fóra «objecte d’especial protecció» tal com mana la Constitució espanyola. I tot açò ens ha portat a situacions tan absurdes com les que avui en dia vivim, i és que les diferents iniciatives que ha tingut l’ajuntament per promocionar el valencià han tingut una reacció, no falta de menyspreu i odi, per un fet que hauria de ser tant natural com és que algú parle la seua llengua.

Les passades setmanes podíem llegircom portaveus de la dreta exigien que l’Ajuntament retirara la campanya en els comerços «“Ací t’entenem», perquè volen prohibir fins i tot que els comerciants puguen dir que parlen valencià.Sols des del supremacisme que considera que hi ha llengües de primera i de segona, es poden arribar a fer afirmacions en eixe sentit, per això és més necessari que mai que tota la gent tolerant que creiem en què la nostra llengua és un tresor hem de ser més ferms en el seu ús quotidià. Perquè, saben una cosa?, el 89% de la gent que entra a la web municipal navega en valencià i això és perquè la nostra llengua no és una desconeguda per a nosaltres.

*Portaveu de Compromís i regidor de Transparència, Modernització i Normalització a l’Ajuntament de Castelló