Ahir, 9 d’octubre, acabàrem amb el seguit d’actes programats per l’ajuntament per celebrar el Dia Nacional del País Valencià. Uns dies plens de música, poesia, teatre, esport i festa per a celebrar el nostre naixement com a poble. Però també han estat dies per a la reivindicació, perquè valencianes i valencians ens unim per demanar un tracte just al Govern central de Rajoy, a la petició d’un finançament valencià que servisca per a dissenyar les nostres polítiques i millorar la vida de les treballadores i treballadors i del conjunt de la societat valenciana. Ja toca acabar amb l’espoli fiscal, amb les discriminacions, les polítiques antisocials i les polítiques antivalencianistes del Govern espanyol i dels seus representants populars en la nostra terra.

Volem desenvolupar la nostra vida i necessitem fer ús de carreteres, trens, centres educatius, centres sanitaris... però els 5 milions de valencianes i valencians comptem amb menys capacitat que els habitants d’altres territoris de l’Estat. El sistema de finançament autonòmic i les inversions públiques territorials, pels quals el Govern del PP distribueix els recursos que recapta dels nostres impostos, és el mecanisme pel qual se’ns nega la possibilitat de tindre la mateixa qualitat de vida i oportunitats que habitants d’altres parts.

Som l’única autonomia que tenint una renda per càpita inferior a la mitjana estatal, aportem a l’estat com si estiguérem per damunt; i això ens aboca a la inviabilitat econòmica. Amb els recursos que rebem de l’Estat, la Generalitat sols pot fer front al 80% de la despesa en Sanitat i Educació, i així ens obliguen a endeutar-nos per poder pagar la resta de competències.

Esta situació, sumada a la manca d’inversions al nostre territori que anualment imposen els Pressupostos Generals del Partit Poliimputat, suposa l’etern endarreriment d’infraestructures vitals per a la nostra economia i qualitat de vida.

Som un poble treballador i emprenedor i no volem continuar acceptant aquest maltractament econòmic injust i injustificat per part del Govern de Rajoy i els seus; volem el que ens correspon, ens juguem el futur, volem un tracte just.

*Regidora de Compromís a Castelló