Avui és 9 d’Octubre, la nostra diada i una festa per a recordar el passat, reflexionar sobre el present i mirar cap al futur. Això és més important que ho fem en un any com aquest, quan la crisi sanitària ens ha portat a replantejar models econòmics i productius. Perquè la recuperació de la crisi social i econòmica que ha generat la covid només té una eixida i va pel camí del respecte a l’entorn i al territori.

La celebració de la diada del País Valencià no sempre ha sigut motiu d'orgull. Durant els anys de les retallades, les privatitzacions i la corrupció, la dreta no parava atenció a aquesta data i aspirava a convertir-la en un dia festiu, sense escola ni haver d’anar a treballar, però també sense significat. Amb l’arribada de Compromís al govern, hem aconseguit donar forma a una commemoració institucional de la qual totes i tots ens podem sentir part, la qual ens agermana i ens defineix com a poble.

Els darrers anys, hem viscut moments plens d’emoció a la plaça Major de Castelló, plena de gom a gom per a gaudir de l’espectacle que oferien els i les integrants de la Conlloga Muixeranga i la desfilada de moros, jueus i cristians. La Banda Municipal presidia la celebració, perquè nosaltres, la gent de Castelló i de tot el País Valencià, no podem entendre la festa sense música. La professionalitat de la formació musical i l’encert del director, Marcel Ortega , són fonamentals en aquests actes.

Sempre m’ha emocionat les escenificacions de les tres cultures de què Castelló és fruit: la jueva, representada per L’Aljama; l’àrab, pels Moros d’Alqueria i la cristiana, per la Germandat dels Cavallers de la Conquesta. Les tres entitats ens recorden la multiculturalitat de la nostra història, recollida per a sempre en tants mots de la nostra llengua.

L’acte de la plaça --abans de la covid-- finalitzava amb els dolçainers i tabaleters de Castelló, tocant la música de la Muixeranga amb la Banda i l’actuació de la Conlloga de Castelló. Ens posaven els pèls de punta amb la seua habilitat tècnica, però sobretot amb allò que són capaços d'aconseguir fent pinya. Ens demostren tot el que podem assolir com a poble si treballem juntes i junts.

Enguany la celebració no podrà ser tan multitudinària i això no vol dir que haja de ser menys emocionant, perquè la música en directe continuarà posant la banda sonora a un dia més que especial. I després d’aquest part artística, toquen els reconeixements.

Els premis Valencià de l'Any de la Fundació Huguet --la qual tinc l’honor de presidir-- són també tota una lliçó, eixa que ens deixen les persones premiades durant els seus discursos. Parlen d’ecologisme, de filologia, de llibertat d’expressió, de ciència, d'investigació, dels valors que ens fan avançar...

Hui les mestres seran Maria Conca i la Societat Castellonenca de Cultura, dos exemples a seguir i dels quals aprendre a defensar valors del valencianisme polític. Hui, i cada dia, fem pinya, fem país i fem camins de futur.

Bon 9 d'Octubre! H

*Regidor de Transparència i Bon Govern a Castelló