Fa uns dies vaig llegir un article sobre una campanya de neteja de les platges de Califòrnia. Havien proposat i dut a terme aquesta acció dos xics locals que, farts de la brutícia i sobretot de l’acumulació de plàstics en l’oceà, van emprendre una acció no sols de conscienciació sinó també d’exemple. Cada matí, van anar a la platja, però aquesta vegada pretenien recollir tots els plàstics o residus que hi trobaren. Van passar els dies i se’ls sumava més gent per a netejar la platja. Han passat ja dos anys d’aquesta acció i el que han aconseguit, seguint l’article, és que les platges de la seua zona hagen quedat netes d’aquests residus tan prejudicials per al medi oceànic. Aquesta actuació no és exclusiva dels xicots californians, sinó que també la trobem en altres parts del món.

És veritat la importància de conscienciar la nostra ciutadania sobre la contaminació que pateixen els nostres mars i oceans, així com els nostres boscos, però una vegada s’ha llançat la campanya el que toca és actuar i que cadascú pose el seu granet d’arena. Recorde les paraules de l’expresidenta de l’ONG italiana Emergency, Teresa Sarti Strada, quan deia que si cadascun de nosaltres posarà un poquet del seu afany per a fer del món un lloc millor, aconseguiríem que en una generació el món estiguera curat dels conflictes o de les guerres. Són unes paraules que em van colpir i les he absorbides fins a fer-les un mantra personal. I quanta raó diuen, la paraula és informació, comunica i amb la comunicació ens entenen els éssers humans i podem ajudar-nos entre nosaltres.

Per tant, si pensem com canviar el nostre dia a dia amb accions que tot i que ens pareixen insignificants estan significant un canvi primer en l’àmbit individual, després col·lectiu i, finalment, social.

*Regidora de Participació Ciutadana de Compromís per Vila-real