L’altre dia vaig escoltar una entrevista al meu exprofessor en la Facultat d’Econòmiques, i actual Conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i em vaig escandalitzar. De forma molt tranquil·la i assossegada explicava que la Generalitat Valenciana esperava poder fer aquest any una despesa per càpita superior a la mitja espanyola tenint menys ingressos que la mitja. Es mostrava orgullós del nivell de despesa alcançat perquè gràcies al PSPV s’havia aconseguit gastar per dalt de la mitja tenint menys ingressos, per a ell era gran èxit, generant més i més deute de forma continuada.

En l’entrevista, per descomptat, a continuació, va eixir a col·lació l’elevadíssim deute Generalitat Valenciana, 47.894 milions d’euros, quasi 10.000 euros per habitant, i quan li van preguntar a Vicent Soler si podrien fer front a aquest deute, amb la mateixa tranquil·litat i afabilitat la resposta va ser un «No» rotund, i atronador.

El PSPV a la Generalitat Valenciana està gastant per dalt de què ingressa, el deute desbocat i tan tranquils. En Moncofa 3 legislatures del PSOE van deixar un forat de 9 milions d’euros, a més d’importants mancances en infraestructures fonamentals. Al Govern Central Pedro Sánchez sols fa que prometre i prometre més ajudes, més despeses sense tindre clar com pagar-les.

Si un ajuntament gasta més de què ingressa, si la Comunitat Valenciana gasta més que el que ingressa i si l’Estat Espanyol gasta més que el que ingressa, ¿açò qui ho paga? Jo ho tinc clar: «açò ho pagarem tu i jo».

Per què igual que en les nostres cases no podem mantindré una despesa continuada superior als ingressos si això es fa en totes les institucions finalment l’única forma de fer front serà amb retallades i pujades d’impostos. I per desgràcia les dedicions equivocades, en l’àmbit polític, com la generació d’un gran volum de deute, necessiten polítiques correctores que acaben pagant les generacions futures.

Deixem-nos de fer castells en l’aire, no deixem que ens enganyen amb falses promeses perquè després tots serem culpables.

*Alcalde de Moncofa