Açò passarà. L’emergència sanitària per la covid-19 ha col·locat la humanitat sencera enfront l’espill. Les debilitats del sistema es fan més evidents, però també les fortaleses. La principal d’elles, la nostra societat civil. Els veïns, entitats, empreses, que, donant mostres d’una tremenda capacitat de superació i responsabilitat, estem fent front a la pandèmia amb les nostres millors armes.

L’Ajuntament de Vila-real està i estarà sempre al servei dels nostres veïns, més encara en una crisi de les dimensions de l’actual. Primer que res, garantint l’estructura necessària per a prestar un servei públic que ara és més necessari que mai. Per a això, ha fet falta un important treball de reorganització interna, afavorint el teletreball quan és possible sense que això afecte als serveis municipals.

Aquesta reorganització ens permet centrar-nos en el més important: els veïns, principalment els col·lectius més vulnerables, l’atenció a les famílies i els menors, i el compliment de les mesures de restricció de moviment i sanitàries per a pal·liar l’avanç de la pandèmia. En aquest punt, és important fer un aclariment: són moltes les crítiques que els alcaldes i alcaldesses estem rebent per no donar xifres de contagis a les nostres poblacions. Entenc la preocupació, però és important que no ens deixem dur per la por o l’alarma.

És la Conselleria de Sanitat qui gestiona, com no pot ser d’altra manera, tota la informació mèdica i sanitària; els ajuntaments no estem autoritzats a divulgar una informació que, en les circumstàncies de soroll i bulos circulant per tots els mòbils, ha de ser clara, unívoca i concisa. El més important és saber que els professionals i autoritats sanitàries estan fent tot el possible i més perquè l’emergència passe com abans millor i amb les menors conseqüències. Que estem en bones mans.

L’Ajuntament està col·laborant en aquestes tasques allà on podem. La Policia Local, demostrant una vegada més la seua professionalitat i vocació de servei, s’ha bolcat en el carrer per controlar i ajudar els nostres veïns, una tasca per a la qual comptem també amb l’Exèrcit i l’UME. En l’àmbit sanitari, els nostres centres de salut i l’hospital estan donant el millor d’ells mateixos i la Conselleria de Sanitat té a la seua disposició el Centre de Tecnificació Esportiva per a fer-ne ús quan siga necessari.

L’ATENCIÓ CIUDADANA --amb 12 línies en el 964547000--, en particular a les necessitats de les famílies, menors i col·lectius més vulnerables, és un dels altres eixos de l’acció que estem portant a terme, prioritzant les ajudes socials o suspenent temporalment el cobrament dels rebuts domiciliats de l’impost de vehicles o els guals. I, per suposat, canalitzar l’immens cabal de solidaritat ciutadana a través d’un registre de voluntariat que, amb l’ajuda de Creu Roja i Protecció Civil, permetrà garantir que tota eixa generositat que Vila-real torna a demostrar enfront l’adversitat siga eficaç i segura.

Des d’ací, GRÀCIES en majúscules a tota Vila-real. Junts, vencerem la covid-19.

*Alcalde de Vila-real