+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 

Opinión

 

A fondo

Un acord per a la província

Aquesta terra necessita de l’acord, del consens, de la unitat davant d’una situació difícil

 

José Martí José Martí
10/06/2020

Aquests dies de paraules grolleres i burdes desqualificacions al Congrés de Diputats, pensava en un magnífic text d’un humanista valencià que no té desperdici i que ens pot fer reflexionar molt i molt bé. Es tracta de Fadrique Furió Ceriol (1527-1592), erasmista, seguidor de Lluís Vives, heterodox, antiracista, defensava que la Bíblia es poguera llegir en llengües vernacles i que l’Estat es fonamentara en la raó, més enllà de la religió. Una visió laica i racional de la cosa pública al segle XVI i una consideració de la política com esfera autònoma on caben distintes formes de pensar. Va tenir problemes en l’Inquisició però el rei Carles V el va protegir i amb Felip II, no sempre va anar bé, però va ser Bibliotecari Reial.

Sí, sí... Han llegit bé. Al segle XVI, un humanista valencià defensant la fonamentació laica i racional de l’Estat i a més a més dient coses com les següents en el seu llibre El concejo y consejeros del príncipe: «Muy cierta señal es de torpe ingenio el hablar mal y apasionadamente de su contrario o de los enemigos de su príncipe, o de los que siguen diversa secta (divers partit polític podríem dir nosaltres), o de peregrines gents, agora sean judios, agora moros, agora gentiles, agora cristianos, porque el grande ingenio ve en todas tierras siete leguas de mal camino; en todas partes hay bien y mal, lo bueno abraza y lo malo vitupera y desecha (...). No hay más de dos tierras en todo el mundo: tierra de buenos y tierra de malos. Todos los buenos, agora sea judios, moros, gentiles, cristianos o de otra secta, son de una mesma tierra, de una mesma casa y sangre, y todos los malos de la misma manera».

Nosaltres, a la Diputació de Castelló no sé si erasmistes valencians, però sí almenys polítics amb seny, hem pensat que efectivament era cosa de «torpe ingenio hablar mal y apasionadamente de su contrario» i que «todos los buenos agora sean judios, moros, gentiles, cristianos o de otra secta son de una mesma tierra, de una mesma casa y sangre». Efectivament, la nostra terra es Castelló, aquesta beneïda província i aquesta terra necessita de l’acord, del consens, de la unitat davant d’una situació difícil que cal superar. Per descomptat, que no pensem el mateix, que legítimament tenim plantejaments diferents, que «seguim diversa secta» i és bo que aixina siga perquè el pluralisme i la diversitat són fonamentals en les societats democràtiques, però quan cal, sabem estar junts. «Si no ara, quan?», sol dir el President Puig.

HEM FET els deures, els polítics també sabem treballar quan cal, seran quasi 9 milions d’euros que aniran complementats amb polítiques sectorials de reorientació en ajudes i subvencions ja pressupostades en benestar social, cultura, esports, etc. Algú pensara que són pocs i veurà el got mig buit; en la situació actual i amb una Pla Econòmic Financer i la Llei de Sostenibilitat que impedeix utilitzar superàvits i romanents, era el que podíem fer. Si canviara el context legislatiu podríem implementar noves ajudes.

És un exemple més que l’administració local està ací. El dilluns 1 de juny el president de la Generalitat ens convocava per iniciar la Taula Institucional de Diàleg que conjuntament amb la Taula Política de les Corts Valencianes i la Social d’empresaris i sindicats estudiarà mesures per fer front a la pandèmia. «Alcem-nos», es diu, molt simbòlicament el projecte. L’administració local és exemple i paradigma que l’acord és possible. També en les meses de treball de la Taula Institucional incorporarem als partits de l’oposició. Estem en primera línia, som l’administració més propera a la ciutadania i ho demostrem contínuament.

El record de Fadrique Furió s’ho mereix, la societat castellonenca, també, anem a estar ací i anem junts.

*President de la Diputació de Castelló