En els últims anys, arran la crisi financera i econòmica global, hem vingut parlant molt també d’una altra crisi que és, si això és possible, tan o més preocupant encara que la primera: la crisi de valors de la societat actual. Una i l’altra van indissolublement lligades i fins i tot es fa difícil de vegades determinar quina de les dues és la causa i quina n’és la conseqüència. Tanmateix, l’esser humà és, afortunadament, un ésser social i, enmig de les crisis econòmica i de valors, ha fet ressorgir de manera molt significativa un dels principis que millor defineixen la qualitat humana de qualsevol comunitat: la solidaritat. Solidaritat entesa com la capacitat de compartir amb els altres, des de la consideració que tots som iguals. Important matís el que diferencia compartir de donar.

Aquesta reflexió m’ha vingut al cap revisant l’actual programació cultural de Vila-real. En el seguit d’activitats que la Regidoria de Cultura ha programat per a tots els vila-realencs i vila-realenques en els pròxims tres mesos destaquen de manera especial els actes solidaris, alguns promoguts per entitats socials, com el concert commemoratiu dels 25 anys de la Fundació Tots Units; altres a benefici de causes justes, com el certamen benèfic de bandes en favor de la Fundació Primavera. Hi ha molts, molts més al llarg de l’any. Sense anar més lluny, el cap de setmana passat els vila-realencs es bolcaven per ajudar a la investigació i la lluita contra la distonia mioclònica en l’esdeveniment esportiu a benefici d’Aludme i el xiquet vila-realenc Jesús Dueñas. El concert solidari de Nadal de la Banda Jove de la Lira, destinat a l’Associació Síndrome de Rett; el pròxim Festival de l’humor en valencià, que recaptarà fons per a la investigació de la sida i la distròfia muscular de cintures que pateixen els membres de l’associació Conquistando Escalones; el Circuit de carreres populars, amb més de 4.000 atletes corrent per causes solidàries, o la mateixa Cavalcada de Reis, que organitza des de fa més de 80 anys la Joventut Antoniana per a recaptar fons per a les famílies que més ho necessiten, són altres exemples d’aquest caràcter just i solidari que demostra, dia a dia, el poble de Vila-real.

Tota aquesta activitat, dissenyada i pensada per a ajudar persones i col•lectius que, per un o altre motiu, no estan en les mateixes condicions que uns altres, entronca amb la tradició solidària de la nostra ciutat. Entitats de gran calat i arrelament local que, moltes vegades nascudes des de l’àmbit religiós, porten anys demostrant que Vila-real és i serà una ciutat que es preocupa per les persones. H

*Alcalde de Vila-real