Ahir a Madrid vàrem arreplegar de la mà de la Ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, el premi Estratègia Naos a la promoció de la pràctica de l’activitat física en l’àmbit familiar i comunitari, concedit al projecte Pla Estratègic Local de Borriana per a la Promoció d’Activitats Físiques i Esportives en edat escolar, Pla PATI 2014-2020’. Des d’aquesta columna vull agrair a totes les persones que han col·laborat en el projecte la seua implicació i felicitar-los perquè aquest reconeixement és per a tots. l’SME, el professorat d’Educació Física i les direccions dels centres educatius que hi han participat, els clubs esportius de la ciutat, les AMPA i els familiars i les persones que han col·laborat en alguna de les nombroses iniciatives de l’àrea esportiva municipal en el desenvolupament del Pla PATI.

El premi ha estat concedit per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. En les seues paraules, la ministra ens ha encoratjat a seguir treballant en aquesta línia i ens ha animat a sumar al nostre projecte una aposta decidida per l’alimentació saludable. Entre els seus arguments feien referència a l’obesitat infantil com una de les malalties més greus ara mateix, com a conseqüència d’una alimentació desequilibrada i, en general, dels hàbits alimentaris actuals.

Evidentment, la nostra proposta d’implementació del futur Pla PATI 2020-2025 incidirà de manera clara en la conjunció de la pràctica esportiva en edat escolar i les bones pràctiques en alimentació des de la infància. El retorn a la nostra dieta mediterrània, equilibrada, variada i completa des dels col·legis, amb la col·laboració sempre disposada dels equips directius i dels equips docents, i des de les famílies, amb la col·laboració de les AMPA i dels familiars dels xiquets i de les xiquetes.

UNA DE LES qüestions que més ens va cridar l’atenció entre els arguments d’ahir en el Ministeri va ser que l’alumnat no menjava fruita i verdura perquè era molt cara i a nosaltres la taronja ens la paguen regalà. La nostra proposta per al curs que ve serà treballar per a incloure la taronja com a fruita natural habitual en els nostres centres i, encara més, a través de la Plataforma per la dignitat del llaurador continuarem insistint, en col·laboració amb altres Administracions, per a fomentar el consum de taronges entre la població escolar. Sempre ens han dit que l’arbre s’adreça des de xicotet i és cert, per això, des del nostre Ajuntament, amb el treball inestimable de l’SME i la col·laboració del professorat, els pares i les mares i els col·lectius que treballen amb joves, seguirem apostant per la salut dels infants i ho farem perquè estem convençuts del que fem.

*Alcaldessa de Borriana