Despoblament és, des del meu punt de vista, una expressió que descriu un fenomen molt preocupant que té lloc al món rural espanyol i a la província de Castelló, sobretot a l’interior. El despoblament és la conseqüència del progressiu èxode de les persones que deixen enrere un territori per buscar un lloc on viure que els garantisca l’accés als serveis públics i als llocs de treball. Amb el despoblament, no sols s’abandona un territori, sinó també els costums i la cultura que fan diferent cada lloc. Aquest fenomen no és nou, encara que sembla que a l’agenda pública fa poc que ha entrat ocupant titulars quan s’apropen eleccions i oblidant-lo una vegada passen. La majoria de polítiques contra el despoblament es fan des de despatxos ubicats a les ciutats i per polítics que poc tenen a vore amb els llocs on es presenta este problema i que poques vegades ens consulten als que hi vivim.

Cal dir que la Generalitat va aportar unes ajudes per lluitar contra el despoblament des de l’any 2018 amb uns criteris de baremació que deixen molt a desitjar i que exclouen municipis com Aín, del qual sóc l’alcalde. Criteris com el comarcal, que permeten que Morella o Ayora tinguen subvencions molt quantioses mentre uns altres quedem fora pel fet de pertànyer a comarques com la Plana Baixa, que no té despoblament, o per tindre menys de 121 habitants. A Aín tenim 127 persones censades, encara que 40 pertanyen a allò que anomenem població flotant o de cap de setmana. Aín, com altres municipis de la Plana Baixa, és un municipi d’interior on la gent jove no es queda a viure per raons tan bàsiques com no disposar de transport públic per portar els fills al col·legi. La majoria de la població supera els 60 anys i, malauradament, quan les persones majors ens deixen, no queden joves per continuar en un poble molt bonic però on la mateixa orografia dificulta les inversions privades.

Des d’un poble tan xicotet demanem als nostres polítics que a l’hora de posar en marxa mesures contra el despoblament ens tinguen en compte. No ens volem quedar fora ni passar desapercebuts. Som poble i volem continuar sent poble per molts anys.

*Alcalde d’Aín