El dilluns passat es va evidenciar el que s’havia estat mastegant i digerint durant tot el cap de setmana, especialment per les antigues contrades del Tigre del Maestrat. I és que Ximo Puig anunciava públicament que avançava les eleccions autonòmiques. Tot i que el motiu principal el coneixem tots, estava ansiós per escoltar de la seua boca quins eren els seus motius de cara a la gent per explicar la decisió presa. Així, em vaig plantar davant la televisió, disposat a sentir les raons que plantejava el president en l’entrevista que À Punt li va fer en horari de prime time.

La cosa no va poder ser més decebedora. Perquè lamentablement, no va esgrimir ni un sol argument de pes. De fet, hui, abans d’escriure estes línies, he remirat l’entrevista i encara em sembla més trista que aleshores. Si no, jutgen vostès.

Quan l’entrevistadora li pregunta directament «en què beneficia als interessos dels valencians l’avançament electoral» el molt honorable respon que «forma part del que és la visibilització de la Comunitat Valenciana» (textual). És a dir, la decisió no afavoreix ni millora la vida dels nostres conciutadans.

Però serà més endavant quan parlarà del seu argument central per avançar les eleccions: «el fet de tindre un calendari electoral propi». Però clar, la mateixa presentadora li fa veure que quan resulta que s’anirà de la mà de les Eleccions Generals de Sánchez, i quan va i ell mateix admet finalment que eixes eleccions «contaminaran les nostres» (textual), permeteu-me que diga que el president queda pitjor que Cagancho en Almagro.

En fi, crec que tots tenim clar que l’avançament electoral ens fa encara més submisos a les decisions de Madrid i que ateny únicament i exclusivament a interessos partidistes. Per això, pense que els valencians no ens mereixíem que estos quatre anys d’entesa, de progrés i de millora acabaren amb tantes mentides inconsistents.

*Alcalde de Betxí