Darrerament s’ha posat de moda la utilització d’aquesta frase per mostrar la satisfacció (així, sí) o la disconformitat (així, no) amb algun comportament o manera d’actuar. I ganes en teníem de poder utilitzar la versió afirmativa quan parlem del finançament que pertoca als ajuntaments dels municipis valencians. I en teníem ganes perquè, tal i com estan demostrant les xifres sobre finançament autonòmic, els valencians i valencianes continuem sent els més perjudicats per l’interessat repartiment que el Partit Popular n’està fent des del govern central.

I, tot i eixa discriminació, esta setmana ens arriba una notícia molt positiva que deixa ben clara la diferència en el tractament financer local que està fent la Generalitat Valenciana i el Govern central: Borriana rebrà un total de 258.717 euros del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana, uns recursos que van ser aprovats pels populars en l’any 2010 però dels quals els Ajuntaments mai n’hem sabut res. Ni hem rebut cap ajuda ni sabem perquè es van aprovar i després mai s’han tramitat. Fins avui, quan, no només hem rebut la notícia sobre la futura recepció dels fons, sinó que ja ens han confirmat des de la Generalitat Valenciana que el cinquanta per cent de la xifra està ingressada i a disposició de l’Ajuntament.

I encara una altra solució més que l’actual Consell ha posat damunt la taula per corregir la desvergonya d’anunciar ajudes que després mai arriben: es tracta de fons no finalistes, és a dir, que al contrari del que en moltes ocasions s’ha fet amb les ajudes als municipis, no obliga ni supedita la inversió a esforços extra per part dels ajuntaments.

En definitiva, gràcies a l’actual Consell, comença a fer-se justícia en l’infrafinançament als municipis, i les promeses i aprovacions de fons no són només focs d’artifici electoralistes com en d’altres èpoques, sinó una realitat que, entre d’altres qüestions, utilitzarem per millorar la mobilitat dels nostres veïns i veïnes amb el projecte de transport urbà en què estem treballant. Així podrem treballar per la ciutadania. Així, sí! H

*Alcaldessa de Borriana