Les conseqüències de la pandèmia per la covid-19 estan sent gravíssimes per a molts àmbits de l’economia, però quin dubte que hi ha que, en el cas de l’hostaleria i l’oci, poden arribar a ser devastadores. Bars, restaurants i cafeteries arrossegaven ja una difícil situació, després del primer confinament domiciliari, reduccions d’aforament i altres mesures que la covid-19 els ha imposat, a les quals ara sumen l’obligació de tancar els portes a les cinc de la vesprada i reduir encara més el servei. En el cas de l’oci, ni tan sols han pogut tornar a obrir les portes amb la normalitat d’abans de la pandèmia.

Aquesta realitat ens colpeja també a Vila-real. Des de l’inici de la pandèmia hem estat preocupats per tot el sector comercial, però, en aquests moments, és l’hostaleria i l’oci els que viuen una situació crítica. Per això, estem gestionant una pròxima reunió amb els representants del sector en la ciutat i convocarem de nou el Pacte local pel renaixement per a, entre tots, consensuar mesures de suport des de l’àmbit local, dins, evidentment, les nostres possibilitats, que ens permeten pal·liar els efectes de la crisi en un sector clau per a la nostra economia.

En aquests moments, la situació econòmica de l’Ajuntament és molt delicada. Ni tan sols hem pogut tancar el pressupost de 2021, davant les últimes notificacions de resolucions urbanístiques heretades del Partit Popular, per les quals se’ns reclama el pagament de 12,5 milions d’euros. Estem, doncs, sense pressupost i, per tant, no podem tindre en aquests moments cap línia d’ajuda al sector; per això, la prioritat ara és poder aprovar com més prompte millor els comptes de 2021 i en això estem treballant. Però no podem deixar de banda un sector tan important per a la nostra ciutat i, per això, volem anar avançant, de la mà dels hostalers i la Taula del Renaixement, per a consensuar les possibles accions a emprendre, com poden ser que les empreses puguen acollir-se a les bonificacions o exempcions que es van incloure en la nova ordenança fiscal de l’IBI per a casos excepcionals, sempre que això no pose en risc l’estabilitat dels comptes del consistori i la prestació dels serveis bàsics.

No és la primera mesura que emprenem en ajuda al sector. L’Ajuntament de Vila-real va ser un dels primers de la província a autoritzar l’ampliació de terrasses per a facilitar l’activitat de l’hostaleria, una mesura que ens ha generat alguns problemes de convivència. També vam ser els primers en eliminar la taxa per ocupació de via pública, una exempció que es mantindrà en 2021, per la qual deixem d’ingressar 180.000 euros. I vam ser també pioners en intentar ajudar al sector de l’oci perquè prestara servei de restauració, una mesura que finalment ha sigut possible gràcies a la modificació de la legislació autonòmica.

Hem fet tot el que hem pogut i seguirem fent-lo. Ara, la Generalitat valenciana acaba d’anunciar un paquet d’ajudes de 120 milions d’euros per a empreses i autònoms afectats per la covid-19. Entre tots, arrimem el muscle perquè l’hostaleria i l’oci seguisca sent un dels motors de la Vila-real viva i dinàmica que volem. H

*Alcalde de Vila-real