L’educació és un dret universal de tots els xiquets i xiquetes des del dia del seu naixement. Les administracions públiques tenim l’obligació de garantir que aquest dret arribe de manera efectiva a tots i totes les ciutadanes en igualtat d’oportunitats, també en els casos que, com l’educació de 0 a 3 anys, no estan encara contemplats en el sistema públic. La Generalitat, amb el president Ximo Puig al capdavant, ha fet en els últims anys passes importantíssimes en aquest sentit. Però no és suficient. Per això, a Vila-real hem volgut posar també de la nostra part, tot creant la primera línia d’ajudes municipals directes a l’escolarització de 0 a 3 anys.

Ha sigut difícil, molt difícil. L’embolic legislatiu en el qual ens va posar el Partit Popular a Madrid, amb el segrest de l’autonomia local i buidant de competències els ajuntaments, ens ha suposat moltes traves, fent molt difícil i dependent de la interpretació de cada tècnic saber què és el que es pot i el que no es pot fer. El camí s’ha fet molt més llarg del que ens hauria agradat, però, finalment, hem pogut convocar ja una primera línia de subvencions que pretén afavorir l’escolarització infantil i la conciliació, alleujar la càrrega de les famílies i, en definitiva, seguir fent camí perquè tots i totes les xiquetes tinguen les mateixes oportunitats a l’hora d’accedir a l’educació, també en les etapes més primerenques.

A Vila-real disposem d’una xarxa d’escoles infantils excel·lent, amb vuit centres privats a més de l’escoleta municipal del Solet. Amb la creació d’aquestes noves ajudes, fem un pas més enllà, contribuint en la mesura de les nostres possibilitats a facilitar a totes les famílies de Vila-real l’escolarització dels seus fills i filles en algun dels centres de la nostra xarxa en els primers anys de vida, una etapa fonamental per a la socialització dels menors.

Amb aquest objectiu, hem consignat 60.000 euros, que ens permetran ajudar a un total de 459 xiquets de 0 a 3 anys escolaritzats en la ciutat (a excepció de les aules públiques) en el curs 2018-2019. Un mínim de 130 euros per xiquet que els pares i mares podran destinar a allò que creguen convenient, sense limitacions per criteris de renda. Perquè, igual que ocorre en l’educació reglada, garantir la igualtat d’oportunitats passa per la universalització i la gratuïtat per a tots, amb independència de la situació econòmica de la família. En el cas que no es formalitzen totes les sol·licituds previstes, els diners consignats es repartiran entre les famílies que sí hagen tramitat la petició d’ajuda.

L’Ajuntament de Vila-real tenim un compromís ferm amb l’escolarització infantil. També el tenen, i així ens consta, els futurs governs central i autonòmic, on recauen les competències principals. A mesura que, des d’aquestes administracions, s’estenga la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys, aquestes ajudes deixaran de ser necessàries. Mentrestant, les famílies de Vila-real compten amb un nou recurs per a facilitar-los, en igualtat, l’educació dels seus fills.

*Alcalde de Vila-real