El canvi climàtic s’ha convertit en una de les principals preocupacions ciutadanes. El moviment de joves i estudiants amb els Fridays for Future ha desembocat en una vaga internacional per la emergència climàtica convocada per a este divendres 27. Durant la negociació de l’Acord de Fadrell per constituir l’actual govern municipal, vam ser conscients de l’impacte que estava tenint el canvi climàtic en el planeta i per això vam assumir la responsabilitat de prioritzar la lluita contra el calfament global, considerant-lo com un dels grans reptes que té la ciutat en els pròxims anys i fixant com una de les cinc àrees de govern la lluita contra el seu agreujament.

Ara, coincidint amb eixa vaga climàtica, aprovarem en el Ple Municipal d’este dijous la declaració d’alerta climàtica per impulsar sis polítiques públiques per abordar en els pròxims mesos de legislatura: ens comprometem a signar el Pacte Europeu d’Alcaldes pel Clima amb l’objectiu de reduir un 40% les emissions de CO2 abans de l’any 2030; implementarem un Pla Estratègic que permeta avançar cap a un planejament de ciutat sostenible; apostarem per promoure un model de mobilitat sostenible amb superilles que buiden els barris de trànsit rodat i amb més carrers peatonals; impulsarem el contenidor marró per als residus orgànics; i desenvoluparem un protocol d’actuacions davant la contaminació ambiental per millorar la qualitat de l’aire que respirem amb especial atenció al Grau i el Polígon del Serrallo.

Sabem que no seran suficient per frenar el canvi climàtic i que hi ha més polítiques que podríem impulsar des de l’Ajuntament, però estos compromisos han de ser metes volants de certesa que vagen situant la descarbonització de la nostra vida amb canvis concrets. I, esperem, l’increment de les mobilitzacions socials, com les d’esta setmana, ens obliguen en els pròxims anys a redoblar l’aposta i plantejar reptes de transició més ambiciosos.

Dijous l’Acord de Fadrell reforçarem la nostra implicació contra el canvi climàtic. Les administracions públiques hem d’actuar de forma decidida i unida i comprometre’ns amb accions concretes. I la vaga climàtica d’este divendres, coincidint amb el cim de l’ONU del clima, ha de servir com un clam i una brúixola social que ens vaja obligant a treballar dia a dia perquè eixos compromisos es vagen convertint en polítiques concretes que s’impliquen en el futur de les pròximes generacions.

*Portaveu de Unides Podem-EU