L’acumulació d’algues en les platges sovint són percebudes com a brutícia i fem, malgrat els seus beneficis per al litoral. És una situació que genera incomoditat per als banyistes en període estival, pel seu impacte visual i per l’olor que causa la seua descomposició en el sol, que força a realitzar retirades contínues amb excavadores, en la majoria de platges.

A l’estiu les altes temperatures produeixen als pocs dies molèsties d’olors, proliferació d’insectes, putrefacció, impacte visual negatiu, sensació de brutícia i encara més, molèsties que generen les queixes dels banyistes per la suposada brutícia de la platja.

La nostra mar Mediterrània posseeix una alga endèmica, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, la Posidònia oceànica que conforma les extenses prades del nostre fons marí. Quant aquestes moren o són arrancades pel fort onatge o pels temporals marítims, acaben a vora mar formant els anomenats arribazones, muntonades d’aquesta planta morta apilades a peu de platja.

Però és ara, després de l’estiu i apuntant encara el recent equinocci de la tardor, el moment de replantejar-se actuacions més sostenibles i menys nocives per a les nostres platges, i també de valorar els sistemes per a netejar-les dels residus d’algues, en el moment més oportú i de la manera més ecològica i econòmica, ja que la presa de decisions ambientalment correctes és per a nosaltres una prioritat.

Les algues no són fem i la presència d’algues que periòdicament arriben a la costa, principalment de posidònia oceànica suposa un indicador de la bona qualitat de les aigües i formen part de la normalitat dels nostres ecosistemes.

A la tardor, a l’hivern i a la primavera no s’hauria d’emprendre cap acció de retirada, perquè aquest tipus de residu constitueix una eina més per a garantir l’estabilitat de l’arena i no patir pèrdues periòdicament a través dels habituals mecanismes de sedimentació. Per tant, les algues mortes que periòdicament arriben a la costa estabilitzen el sediment, frenen l’onatge i, conseqüentment, protegeixen la platja de l’erosió.

És molt important que coneguem les seues funcions i el perquè de la seua arribada massiva a les nostres platges en determinats moments, i no dramatitzar ni alarmar-nos, sinó buscar solucions ambientals adequades i beneficioses per a tots i totes.

*Alcaldessa de Borriana