És una gran notícia per als habitants de les nostres comarques l’adhesió de la Diputació a l’Aliança europea per la Recuperació Verda. Aquesta setmana ens hem convertit en la primera institució de l’Estat espanyol que secunda el manifest comunitari. Ha estat una proposta impulsada des de l’àrea d’Internacionalització que finalment hem convertit en Declaració Institucional amb el vot a favor de tots els grups polítics.

Deixem palés així el compromís de l’ens supramunicipal amb la sostenibilitat i les bases del que també s’ha anomenat Green New Deal. La Diputació pren com a seus els objectius de desenvolupar programes d’economia circular, reducció de residus, eficiència energètica, estalvi d’aigua i promoció d’obra pública verda, entre altres.

Concretament, el que ens trasllada el Parlament Europeu amb el seu manifest d’aliança és que la reactivació econòmica serà definida per grans inversions que creen ocupació, mitjançant el suport a les empreses, als territoris i als sectors més castigats per la crisi, sempre que integrem la lluita contra l’emergència climàtica en la nostra missió. Això vol dir que la protecció de la biodiversitat i la transició ecològica hauran de ser els eixos de la recuperació.

Els municipis de Castelló constituïxen un ecosistema ideal per a sumar-se als plans europeus que acull no sols les institucions polítiques sinó també intel·lectuals, persones expertes i grans empreses. El consens generat a la Diputació ha demostrat que l’actual gestió supera qualsevol visió a curt termini perquè, aquesta vegada, les comarques de Castelló estiguen al lloc on toca per enfrontar la recuperació post-covid.

*Diputat provincial de Promoció Econòmica, Ocupació i Internacionalització