Ara fa 26 anys, un grup de persones inquietes, apassionades pel coneixement i guiades per la curiositat va crear la que avui és tota una institució de cultura a Almassora. La Tertúlia del Portal va nèixer l’any 1991 amb la voluntat de mantenir la flama de les arts, la literatura, la història, el medi ambient, el debat social... viva al nostre poble.

Vora tres dècades després no només han aconseguit amb escreix aquell objectiu sinó que ells mateixos han passat a formar part del patrimoni d’Almassora. La Tertúlia del Portal és un valor a preservar pel caràcter plural i divers dels temes que aborda. És un exemple per la constància dels participants, moguts amb l’únic objectiu de difondre i compartir el coneixement. Els seus membres són persones compromeses, emprenedores i generoses, però sobretot, són persones respectuoses que exposen i escolten diferents punts de vista amb tolerància.

Tots aquests són motius més que suficients per a Compromís per Almassora per a concedir a l’agrupació el Guardó d’Or Josep Manuel Guardiola i Noguera, una distinció amb la qual el col·lectiu local reconeix la tasca de persones o entitats que enriqueixen el municipi. I això és exactament allò del que la Tertúlia del Portal és responsable. Almassora és un lloc més plural, més compromés amb la defensa de la cultura i més implicat en l’educació social gràcies als debats que quinzenalment ressonen a les parets del Saló de Llaurador de CaixAlmassora. Figures destacades com la cantant almassorina Hermínia Gómez han sigut protagonistes de les Veus de dona,. L’escriptor i professor almassorí Joan Carles Simó ha participat com a ponent expert en l’obra de Ramon Llull. Espais fonamentals per al nostre poble com la platja, el paratge natural de les Goles, el riu Millars o el jaciment del Torrelló han sigut també protagonistes d’aquests debats.

Tant de bo l’exemple d’aquest grup servisca perquè molts, dins i fora d’Almassora, entenguen el valor de la cultura, del diàleg i de la pluralitat I, sobretot, tant de bo les noves generacions d’almassorins/es n’arrepleguen el llegat i tinguem Tertúlia del Portal durant moltes dècades més.

*Alcaldessa d’Almassora