Entres a casa. Els mobles de la cuina te’ls trobes al menjador. A la saleta no hi cap més arena. Les parets estan despintades. Les portes, destrossades. Hi ha brutícia fins al sostre. Aquesta imatge és la que, any rere any, han de reviure moltes famílies que viuen a la platja d’Almassora o hi tenen casa.

Temporals com els que ha provocat la borrasca Glòria en els últims dies deixen assolada la nostra costa any rere any. Accessos tallats, veïns i veïnes que han d’abandonar sa casa i desperfectes costosos de reparar.

És aterridor veure com la primera línia de platja pareix un riu i inunda les precioses vil·les i alqueries, algunes de les quals són centenàries. Les bombes no donen l’abast per traure tota l’aigua que trau la mar i el nivell puja cada vegada més. Ni amb maquinària pesada, es pot combatre el fort temporal marítim.

I, per desgràcia, els veïns i les veïnes de la mar no només pateixen els efectes del canvi climàtic i de la falta d’inversions en infraestructures per fer front a la regressió de la costa, agreujada per les successives ampliacions del Port de Castelló. També són víctimes d’una mancança de serveis que els dificulta el dia a dia.

La gestió de Compromís va fer possible que aquest nucli poblacional que ha crescut molt en les últimes dècades dispose ara d’unes dependències de la policia local i de més instal·lacions esportives i d’oci. També vam aconseguir millorar la seguretat viària en el passeig marítim.

En 2018 vam impulsar el primer simulacre d’emergència al polígon del Serrallo amb implicació de la població civil. L’exercici va ser tot un èxit però aquesta actuació també va posar de manifest que hi havia moltes qüestions a millorar i que calia fer-ne més. Ara, dos anys més tard, des de Compromís hem demanat a l’equip de govern un segon simulacre que permeta millorar en la resposta davant d’una situació de risc per als nostres veïns i veïnes.

Fets com el temporal o l’explosió a la planta petroquímica de Tarragona preocupen i posen de manifest la necessitat de treballar en prevenció i de redoblar esforços per garantir la seguretat de les més de 3.000 persones que resideixen a la platja d’Almassora. Només d’eixa manera els veïns i les veïnes de la mar podran tindre la tranquil·litat que es mereixen.

*Portaveu del Grup Municipal

Compromís per Almassora