No és la primera vegada que els parle de la Marjaleria, d’allò que era, de com ha evolucionat, de com ha sigut d’enganyada i de cap on hem d’anar per recuperar de la manera més racional possible aquest espai tan característic de la nostra geografia.

Per a Compromís i per aquest govern la Marjaleria és un espai prioritari com així ho avala la nostra política. Les inversions contra les inundacions, la remodelació del camí La Plana, l’eliminació d’aquella aberració que era el Pla Especial de la Marjaleria, així com el desenvolupament en el Pla General de les zones de minimització d’impacte són algunes de les mesures impulsades i que ja són una realitat. Com també ho és la solució que dóna la nova llei urbanística que busca resoldre una problemàtica d’anys d’existència.

Si els torne a escriure és perquè aquest dijous Compromís vam estar a la seu de l’associació de veïns de la Marjaleria, on també van acudir veïns i veïnes del Camí Fondo, Parc Meridià, La Coloma i la Plana-Antrilles. Els meus companys Verònica Ruiz i Francesc Mezquita i jo mateix vam acompanyar a l’exsecretari autonòmic d’Ordenació del Territori i redactor de les modificacions de la LOTUP en aquest apartat, Lluís Ferrando, per explicar com la nova llei urbanística que el Botànic vam aprovar és l’oportunitat per regularitzar i legalitzar els habitatges, prestant atenció a les seues particularitats i fent les actuacions necessàries perquè el mínim impacte possible sobre l’entorn, i sobretot, sobre el subsòl i el sistema hídric.

Cal dir que la claredat amb què parla Lluís sempre s’agraeix. Les modificacions que va fer de la llei les va impulsar des del coneixement, des del diàleg, amb molt de realisme i fugint d’eixa utilització partidista que s’ha practicat molt jugant amb les vivendes de la gent per aconseguir vots a base de falses promeses.

EIXA HONESTEDAT va permetre que les modificacions tiraren avant amb el vot de tots els partits en les Corts. I això és fruit de bona política, amb altura de mires, pel que Compromís treballem cada dia. Ferrando va explicar com les anteriors lleis no podien donar cap solució realista als habitatges disseminats, siguen en muntanya o en marjal. Com l’anterior model estava pensant «a lo gran», sense tenir en compte a eixe xicotet propietari que havia fet una casa en un xicotet espai.

L’exemple més clar del fracàs de l’anterior model el tenim justament a Castelló, ja que l’anterior Pla Especial de la Marjaleria no va ser capaç d’urbanitzar ni un sol metre i la seua urbanització suposava la ruïna per milers de marjalers.

El fet és que eixes vivendes que estaven pensades per passar un parell de mesos a l’estiu i uns dies a Pasqua s’han convertit en habitatges de tot l’any. I aquesta realitat ha fet que hi hagen necessitats de serveis i al mateix temps solucions mediambientals que cal treballar.

La minimització d’impactes tindrà un cost per als propietaris, i no tots els habitatges es podran acollir, però els permetrà legalitzar les cases. Els permetrà eixir d’eixa situació d’amenaça d’enderrocament a què havien sigut abocades per la negligència de governs anteriors.

Li ho he de confessar: parlar directament amb la ciutadania és d’allò més gratificant, perquè la gent de Castelló és honrada i et diu allò que pensa. Podràs estar d’acord o no, acceptaran les teues explicacions o senzillament tindran un altre punt de vista; però són clars. I el que vam escoltar dijous és allò que sempre escoltem a la Marjaleria: gent cansada d’enganys, de falses promeses que mai arriben, de no tenir clar quina és la seua situació.

Fa quatre anys, Compromís vam ser molt clars en estudiar la situació. Ara els hem explicat als veïns i veïnes quina és l’oportunitat que ens ofereix el nou escenari, i el més important: hem sigut realistes a l’hora de marcar quant de temps pot tardar perquè comencen a veure la llum. Perquè per donar falses aspiracions i dir al veïnat el que vol escoltar sense pensar en conseqüències ja hi ha altres formacions.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló