Així es va reformar sense avisar la irreformable Constitució allà per l’any 2011. En aquell moment, PP i P$o€ ho van fer seguint les doctrines neoliberals més casposes. Així, van posar en lloc preferent pagar deutes als bancs i salvar persones en molt últim lloc. Poc després, Rajoy va completar la feina de la legislatura de Zapatero , prohibint de facto als ajuntaments posar en marxa cap política o incrementar qualsevol despesa pública pel bé de les ciutadanes. Podem posar nombrosos exemples com l’anomenada «taxa de reposició» que impedia programar oposicions i crear llocs de treball estables. Malauradament, com bé sabran, tot això no va servir per disminuir el dèficit de l’Estat ni res similar. Ben al contrari, tant el Govern de Rajoy com els posteriors van fer encara més gros el deute.

Malgrat tot, molts ajuntaments van començar fa poc a tindre alguns estalvis, que permetrien començar a fer polítiques socials o posar els nostres impostos al servei de la gent que els paga. Portem un bon temps ja amb el «Gobierno más progresista de la historia», però de res ha servit tanta progressia, perquè fins ara no ha estat derogada la normativa de Rajoy que segrestava l’autonomia dels ajuntaments. Al 2017, el primer Botànic de P$o€ i Compromís almenys va exigir al Govern central que no retallaren el finançament dels municipis. Ni cas.

I ara resulta que el Govern central pretén confiscar els pocs estalvis que els nostres pobles i ciutats puguen tindre per gestionar-los ells. El P$o€ va portar l’esmentada proposta a la FEMP i sols ells la van votar a favor, imposant la proposta amb el vot de qualitat d’un alcalde que per cert malbarata milions cada any en llumenetes de Nadal.

L’Estat central deu pensar que als ajuntaments, on som més propers a la gent que en cap administració, gastem diners en afers poc importants. I ho fan des d’un Govern que gasta 18 milions en despesa militar! Argumenten que ja tornaran els diners en 15 anys, això va com els diners que esperàvem que algun dia tornarien els bancs? H

*Regidor de Compromís per Vila-real