El parany, a més de ser una tradició molt arrelada a l’Alcora, ha forjat una forma de vida al nostre poble. Una afició que s’ha transmès de pares a fills i ha suposat una destacada manera de socialització, generant al seu voltant grans moments, nombroses reunions i anècdotes inoblidables al costat de familiars, amics i veïns. Aquesta pràctica ajudava també a mantindre més net el terme.

No m’agrada gens parlar en passat d’aquest tema, la veritat és eixa. Una vegada més, vull mostrar i fer públic el meu suport al parany i als paranyers.

Per tot el que ha significat i significa, aquesta significativa tradició no pot perdre’s. No dic que no es controle, perquè crec que ha de fer-se, però, ben regulat, hauria d’estar permès.

Apaval porta molt temps treballant en la cerca de tècniques perquè puga legalitzar-se, una d’elles és la cesta malla. A propòsit d’això, he de dir que no puc entendre com ni tan sols es permet fer les corresponents proves per tal de determinar si és un bon mètode o no per a la caça selectiva.

No és la meua intenció fer política d’això, no vull parlar de culpables, no de qui ha fet i qui no ha fet. Fa uns anys, vaig llegir un article del nostre cronista, José Manuel Puchol, en el qual deia «el parany no té sigles, color, ni ideari… és patrimoni cultural d’aquestes terres». Donant suport a eixa idea, pense que hauríem d’unir-nos totes i tots els que estem a favor en pro de la seua defensa. Ens aniria molt millor si, en lloc de tirar-nos els trastos al cap, férem més per buscar-ne solucions.

Des de l’Ajuntament de l’Alcora estem complint els nostres compromisos per tal de fomentar les activitats relacionades amb la cultura i tradicions del parany i potenciar l’Escola de Reclam de l’Alcora, des de la qual s’està fent un gran treball en l’ensenyament d’aquesta tradició i tot allò que l’envolta. Enguany hem augmentat en un 50% el conveni de col·laboració amb Apaval i a més se’ls abonarà la quantia pendent de 2018, que no es va poder fer efectiva per problemes burocràtics.

Fa uns dies celebràvem a l’Alcora el 25 Concurs de Reclam de Boca i m’agradaria donar l’enhorabona a l’associació Amics del Parany de l’Alcora per eixe important aniversari, per la seua trajectòria i el seu bon fer per la conservació, posada en valor i transmissió d’aquesta tradició.

Per molts anys!

*Alcalde de l’Alcora