Els propers 7, 8 i 9 de juny esdevindrà en Alcossebre el XIII Congrés del Sindicat de Treballadors i treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV). La cita representa allò que en educació coneixem com avaluació formativa i que s’utilitza per a remodelar el disseny de la nostra planificació didàctica. Així, el congrés es tracta d’un moment d’introspecció del sindicat, d’anàlisi i crítica constructiva, on poder posar en valor els guanys aconseguits i fer revisió dels objectius de l’acció sindical i així, amb les conclusions resultants, l’STEPV podrà dissenyar les línies de treball en els anys vinents.

Aquest curs hem viscut un procés d’eleccions sindicals del que novament ha eixit el sindicat reforçat, en aquest cas revalidant la segona majoria absoluta. Des dels ensenyaments d’educació infantil fins als universitaris, més de 21.000 docents han dipositat la seua confiança en STEPV, sindicat majoritari de l’ensenyament al País Valencià des de fa més de 40 anys. A més a més, hem crescut en afiliació fent constatar que som el sindicat referent entre tot el professorat oferint una atenció individualitzada tant a les seus com en les visites i assemblees que fem a la totalitat de centres educatius. Aquest escenari és fruit, d’una banda, del nostre ADN com a sindicat de classe, valencià, feminista, autònom i assembleari i d’altra, l’esforç diari de l’STEPV per millorar la vida del conjunt de les treballadores i treballadors valencians i mantindre el nostre compromís amb l’educació i la societat valenciana.

També hem vist com les recents eleccions a tots els ámbits administratius ens deixen un panorama, encara que desdibuixat, encoratjador. Amb els governs encara sense definir, l’STEPV ja veu en aquesta legislatura l’ocasió per a revertir la totalitat de les retallades, millorar les condicions laborals i així, avançar cap a un ensenyament de qualitat.

Aquest congrés que acull Alcossebre representa el màxim òrgan de decisió del sindicat i, bàsicament, s’estructura en tres àmbits: presentació i valoració per part del Secretariat Nacional de la seua gestió realitzada durant els quatre darrers anys; debats sobre quines seran les línies de treball als propers quatre anys, i finalitzant amb l’elecció dels nous membres del Secretariat Nacional.

Al Congrés participarà professorat de totes les comarques del País Valencià. En termes generals, abordarem qüestions com ara la reversió immediata de les retallades que encara continuen en vigor des del 2012 i la millora de les condicions laborals de tot el professorat. També la derogació de la LOMQE i la conseqüent negociació i publicació d’una nova llei que la substituïsca. Igualment, preocupa al sindicat la situació de col·lectius precaritzats, com és el professorat interí, el professorat associat o l’ajudant doctor --per posar alguns exemples--, és així com estem i continuarem exigint, processos de consolidació dels mateixos per a donar-los estabilitat.

Els eixos fonamentals per aconseguir en els propers 4 anys són la participació i gestió democràtica als centres, la lluita contra la bretxa salarial i treball necessari per aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes. Es fa necessari un treball transversal en tots els ensenyaments, etapes educatives, tipologia de centres educatius i serveis, per aconseguir-ho.

En el nou context d’inclusió educativa i amb el desplegament de la llei de plurilingüisme per davant, el sindicat lluitarà per aconseguir una millora de les plantilles a tots els ensenyaments que facen possible formar adequadament el nostre alumnat, i poder estabilitzar al màxim el professorat amb llocs definitius de catàleg. Açò s’ha de complementar amb una formació de qualitat per al professorat i un desplegament de la llei de salut laboral per a garantir les condicions en què es treballa als centres educatius.

El sindicat continuarà vetllant per la seua independència econòmica (basada en les quotes sindicals de l’afiliació) i mantenint el tret distintiu de sindicat assembleari per a la presa de totes les seues decisions.

També es tractarà de potenciar la presència de l’STEPV i de la Intersindical Valenciana a l’àmbit local, comarcal i estatal.

Per a difondre tota la feina que realitza el sindicat, continuem apostant per la publicació de l’Allioli, referent entre el professorat com a eina de consulta i de formació. Així com també apostem per la continuïtat i reforç de la presència del sindicat en les xarxes socials i en l’ús de les noves tecnologies com a eines de comunicació, informació i difusió com a ferramenta per l’acció sindical.

La platja de Les Fonts serà el rerefons del XIII Congrés on comptarem amb la presència de representants de diferents organitzacions i de l’administració educativa. Amb tu, +força, +lluny és el lema sota el qual es desenvoluparà aquest congrés i que pretén simbolitzar tot el suport que STEPV ha sentit en aquests darrers anys i l’impuls, que tenim ara més que mai amb companyia de tot el professorat, per arribar el més lluny com siga possible en aquest futur proper.

*Permanent sindical de l’STEPV