El diumenge de Pasqua, dia de festa i de felicitacions, com alcalde de poble que sóc, em vaig dedicar a tocar per telèfon a persones majors de la localitat. Ja saben que la senectut sempre és font de saviesa. Una d’aquestes persones em va transmetre una reflexió que a ell ja li feia el seu avi: «Mira fill, a l’entrar o a l’eixir, totes les generacions en tenen una».

Es referia, clar està, que totes les persones, en alguna època de la seua vida, de jóvens o majors, han d’enfrontar algun gran esdeveniment, dissortadament complicat i penós, que marque la seua vida. No sé si, per a la nostra generació que, sortosament, no vam viure ni la Guerra Civil, ni la Segona Guerra Mundial, la pandèmia del covid-19 serà eixa «una», però si no ho és, anirà ben prop.

La magnitud de la tragedia, titulava Quim Monzó una de les seues novel·les. Nosaltres desconeixem encara la magnitud del que ens està passant. Tenim xifres diàries que ens apropen a la magnitud de l’emergència sanitària, però encara desconeixem la magnitud de l’emergència econòmica i social que l’acompanyarà.

El president del Govern, el passat diumenge, va tenir una compareixença, a parer meu, especialment important: no estem encara en la desescalada del confinament, deia, però cal iniciar ja i sense excusa la desescalada política. A un problema excepcional s’ha de donar ja una resposta excepcional. I ja sabem que el pluralisme, la divergència i la crítica formen part íntima del sistema democràtic, però no és menys veritat que d’eixe mateix sistema són part entranyable la unitat, el consens, el diàleg. No és tan sols qüestió del consens constitucional, que també, per suposat, sinó del ‘consens entrecreuat’ (overlapping consensus) que diu John Rawls en el seu llibre El liberalismo político, és a dir d’un consens que prové de visions de la vida raonables.

I eixe consens hi ha d’estar a la base d’un gran acord per fer front i mitigar les conseqüències polítiques i socials de la pandèmia. És el pacte per a la reconstrucció en l’àmbit estatal que nosaltres volem, també, impulsar a escala provincial. Ahir, dimarts, el vam oferir a totes les forces polítiques en representació dins la institució provincial i des d’ací vull agrair la seua bona acollida, el seu esperit constructiu i la seua plena disposició al diàleg. A partir de la junta de portaveus de la Diputació crearem un espai de trobada dels grups polítics que s’obrirà també als agents econòmics i socials de la província.

HEM D’ESTAR a l’altura de les circumstàncies i sobretot a l’altura de la nostra ciutadania. Eixa unitat, que s’expressa en el rigor i la fermesa que la societat està portant a cap el confinament i que té eixe moment emotiu en l’aplaudiment de les vuit de la vesprada, ha de tenir la seua contrapartida en la unitat política. La ciutadania no perdonarà al que no estiga a l’altura o vulga traure rèdit polític d’aquesta pandèmia universal.

En la taula per a la reconstrucció, dins de les nostres competències i limitacions pressupostàries, reestructurarem el pre-ssupost i crearem un ‘Fons de lluita contra el covid’ que vol estar al costat dels ajuntaments, proporcionant fons necessaris perquè articulen mesures que possibiliten reprendre l’activitat econòmica dels seus municipis i atenent, també, a l’emergència social. És prioritari que ningú es quede enrere i a tot ciutadà. i més si està en especials condicions de vulnerabilitat, li arribe l’ajuda de les institucions públiques. No podem fallar, no hem de fallar. Anem endavant i anem junts!

*President de la Diputació