Ja portem, si fa no fa, un any. Dotze mesos --que es diu molt prompte-- lluitant contra un enemic invisible, el maleït virus que ha sacsejat al món sencer i ha desestabilitzat les nostres vides.

Un any duríssim, en el qual hem viscut angoixats, pendents quasi sempre de les xifres de contagis i morts, en el qual hem hagut de donar la volta a tots els plans i romandre més units que mai per a, junts, fer front a la covid-19.

Ho estem gestionant bé? Què més podríem fer? Com podem ajudar als nostres veïns i veïnes? Són algunes preguntes inevitables que ens venien de manera incessant davant una realitat mai abans viscuda per nosaltres, que ha provocat moltes situacions que pensàvem únicament possibles en la ficció: estat d’alarma, confinament, tancament de centres educatius, hostaleria i comerços, suspensió de festes…

Pot ser que no sempre hàgem tingut les respostes o les competències per a prendre altres decisions… Amb els nostres encerts i els nostres errors, el que podem assegurar és que ens hem desviscut, que hem fet i estem fent tot el que és a les nostres mans, bolcant-nos des d’un primer moment en l’atenció als nostres veïns i veïnes, especialment centrats en les persones i col·lectius més afectats per aquesta crisi.

Teníem molts plans i projectes marcats en el nostre full de ruta als quals hem hagut de renunciar, lògicament, per tal de posar sobre la taula altres prioritats, totes aquelles mesures dirigides a mitigar les conseqüències de la pandèmia i impulsar l’economia local: ajudes directes a autònoms, accions preventives, iniciatives socials, plans dirigits a la reactivació econòmica, etc.

Doncs sí, com no podia ser d’una altra manera, aquest últim any hem centrat els esforços en la lluita contra el virus, la qual cosa ha alentit el pla previst inicialment quant a l’execució de projectes, però, així i tot, s’estan dut a terme importants actuacions.

Encara que continuem en la lluita (no podem abaixar la guàrdia) sembla que ja veiem la llum al final del túnel. Per a això, la vacunació és clau. I també ho és la responsabilitat de tots i totes.

Estem desitjant poder posar en marxa tots els projectes que tenim previstos i tornar a veure l’Alcora tan viva com ho estava abans de la covid, o fins i tot més. Tot l’equip de govern estem treballant amb molta il·lusió perquè així siga. Junts, ho aconseguirem. H

*Alcalde de l’Alcora