Comencem estos dies un any ple de reptes per a Castelló. La nostra ciutat va viure en 2020 un dels episodis més complicats de la seua història recent per la pandèmia de la covid-19. Quan el 10 de març se suspenien les Festes de la Magdalena per l’augment de casos encara teníem l’esperança que les poguérem celebrar més endavant. Quan el 14 de març preparàvem el dia a dia de l’Ajuntament i de la ciutat per a l’estat d’alarma no sabíem quant es podria allargar eixa situació. Quan en maig s’iniciava la desescalada començàvem a veure la llum i a adaptar-nos a una nova normalitat complexa però esperançadora. El 2021 l’iniciem de nou amb noves restriccions en matèria de mobilitat, reunions i horaris per tractar de doblegar la curva de casos originada durant les recents festes de Nadal, i les pròximes setmanes amb tota probabilitat seran bastant complidades a nivell sanitari.

Però segur que 2021 també serà l’any en el qual la nostra ciutat iniciarà la recuperació d’esta difícil crisi. Durant tots estos mesos el comportament general de la ciutadania de Castelló ha sigut exemplar, hem fet entre totes i tots un gran esforç que queda reflectit en xifres un poc millors que altres localitats de característiques similars. I segur la pressió sobre el nostre sistema sanitari i les persones que treballen en ell començarà a disminuir en els pròxims mesos, poc a poc frenarem esta nova curva de contagis de covid-19 i cada volta haurem de lamentar menos casos de la malaltia a Castelló. 2021 serà també l’any en el qual la nostra ciutat començarà la seua recuperació econòmica després d’este colp, tots els sectors, totes les empreses i tota la ciutadania tindrà al seu costat a l’Ajuntament de Castelló per ajudar-los a eixir del clot .

Estos anys la nostra ciutat ha estat al capdavant en execució de fons europeus i l’estratègia Edusi és un referent per a moltes altres ciutats d’Espanya que ara pregunten i aprenen de la nostra ciutat. Eixe lideratge de Castelló en fons europeus serà un gran advantatge a l’hora de rebre i executar noves inversions i ens ajudarà a reactivar la nostra economia i a avançar cap a un Castelló més sostenible, modern i cuidador. Castelló ha estat escollida una de les ciutats pioneres també per a la implementació de l’Agenda Urbana per part del Ministeri de Foment i eixa selecció ens permetrà també captar l’atenció i l’interés d’inversors que ens ajuden a fer despegar la nostra economia després d’esta crisi.

I 2021 serà també l’any en què el nou Pla General de Castelló entrarà per fi en vigor i la nostra ciutat recuperarà la seua seguretat urbanística després d’11 anys. El nou Pla General fixa les inversions i serveis necessaris a futur i donarà tranquilitat a qui vulga escollir la nostra ciutat en els pròxims anys per instal·lars-se o per tornar, per la qual cosa servirà també de palanca fonamental per a la recuperació.

Este serà, crec jo, un any molt difícil, durant els primers mesos encara patirem situacions sanitàries complicades mentre es desenvolupa el període de vacunació. Però estic segura que la nostra ciutat serà capaç d’eixir endavant i d’iniciar també una recuperació que ens farà avançar cap a un Castelló millor. H

*Alcaldessa de Castelló