Hi ha moltes maneres de dir-ho. Es pot dir aplaudir, ovacionar o fer ballmanetes. Un altre assumpte és com es fa. Potser no solament amb aplaudiments, sinó sobretot amb actuacions que reconeguen el valor del personal sanitari. Fa pocs dies, un familiar meu va estar a l’Hospital La Plana i a l’entrada va veure cartells que avisaven que l’atenció als pacients podia veure’s endarrerida per la vaga dels metges interns residents, coneguts per les sigles MIR.

Els aplaudiments a les 20.00 hores des dels balcons durant el confinament no són prou per un col·lectiu que s’ha vist menyspreat a tot el nostre país. Ja porten prou dies de vaga indefinida. La situació naix de la frustració generada per la crisi de la covid-19. S’han sentit desemparats per aquells que havien de protegir-los i els han disfressat d’herois. El reconeixement que els donava la població no l’han sentit, en cap moment, per part de l’administració pública.

Al voltant de 2.600 professionals formen part d’aquest col·lectiu que ha estat en primera línia durant els pitjors moments de la pandèmia i ha vist com la seua càrrega de treball creixia per damunt de les seues responsabilitats. Després de set anys de formació, denuncien que un MIR cobra 1.045 euros de base i 10,85 euros per cada hora de guàrdia, que no cotitzen. Solen treballar entre 200 i 300 hores mensuals, mentre el màxim legal és de 160 i sovint sense respectar els descansos de 36 hores ininterrompudes. Compromís per Vila-real estarà sempre del costat dels treballadors. La situació ha afectat al mateix hospital de Vila-real. Per tot això hem presentat una moció per exigir que aquesta situació injusta acabe immediatament i que s’escolten les justes exigències d’aquest col·lectiu. H

*Regidor de Compromís per Vila-real