A quest cap de setmana passat s’ha celebrat l’Aplec dels Ports. Enguany ha sigut Herbers, un poble amb 49 persones censades, qui l’organitzava i ha estat tot un èxit. Milers de veïns i veïnes dels Ports i d’altres comarques han visitat el poble, han aparcat els milers de cotxes, han muntat les tendes de campanya, han menjat, han begut, han gaudit de concerts, teatres, xarrades, exposicions, jocs, passejades... han xalat d’un Aplec fantàstic organitzat per voluntaris del poble que han demostrat, un any més, que, juntes ho podrem tot.

Una de les coses que més els ha sorprés a qui visitava Herbers, sobretot a la gent més jove, era la manca de cobertura telefònica i de dades en tot el municipi. Acostumats com estan a gaudir de connexions a internet en tots els llocs, no entenien com, en l’any 2019, zones del nostre territori viuen en una apagada informàtica gairebé total.

Com és possible que, entre poc més d’un centenar de persones, organitzen un Aplec com aquest i les grans empreses de telecomunicació no puguen dur connexions ràpides i segures al nostre territori? Doncs perquè els seus objectius són diferents. Uns, els veïns i veïnes dels Ports. treballen col·lectivament per mantenir viva una comarca, per tirar endavant projectes vitals arrelats al nostre territori, per lluitar contra el despoblament. Altres, poderoses multinacionals, treballen per guanyar diners, per augmentar beneficis, per millorar el seu compte, poca pena passen per les persones, pel territori i pel despoblament.

I és ací on ha d’intervenir la política. Totes aquestes empreses depenen de permisos i concessions. Que ells es preocupen de guanyar diners és natural, que els governants de torn ho permeten, no. Si ens creiem que el despoblament és un dels problemes més grans als que ens enfrontem a curt termini, si veritablement volem revertir aquesta situació que ha fet que, en poc més de 100 anys, Herbers passe de 666 habitants a només 49, hem de garantir que totes les persones al territori tinguen accés als mateixos serveis i en igualtat de condicions. Si no ho fem, tota aquesta tasca no haurà servit per a res.

*Regidora de Compromís a l’Ajuntament de Castelló.