Vint anys després, si el Govern municipal compleix amb el compromís adquirit avui mateix en el Ple de Pressupostos, serà atesa la vella demanda de les famílies graueres de connectar el col·legi l’Illa amb el casc urbà a través del carrer Xamberga i José María. Fins ara, les famílies graueres han de pegar una volta enorme per a portar a les estudiants fins al col·legi amb la consegüent pèrdua de temps. Però el més preocupant és que el trajecte es realitza al costat de l’avinguda del Port, una de les vies amb més trànsit de la ciutat. Açò converteix a aquest trajecte en un camí perillós per als més xicotets, cosa que impossibilita que els i les estudiants puguen anar soles, de manera autònoma, fins al centre, veient-se obligades a anar sempre acompanyades per adults.

A Castelló en Moviment pensem que aquesta situació necessita ser corregida i és per això que hem inclòs en els pressupostos que s’aprovaran al plenari d’avui mateix una partida destinada a millorar la connexió de l’escola amb el Grau.

Creiem que les estudiants de l’Illa mereixen un Camí Escolar segur plantejat com un projecte durador en el temps capaç d’arrelar no sols en el col·legi sinó també en el Grau. Un camí en el què prevalguen els desplaçaments a peu o en bicicleta, actuant en favor de la millora del medi ambient i la recuperació de l’espai públic dels més menuts. Cal fomentar que xiquets i xiquetes recuperen el carrer anant a l’escola en companyia de les seues amistats de manera segura. Aquesta autonomia fomenta l’autoestima i l’aprenentatge a través de la interacció i la cooperació. A més a més, aquest Camí Escolar permetrà posar en valor un espai emblemàtic del Grau que s’hi troba al costat de l’escola però que hui ha caigut en l’oblit. Em referisc al Pujolet d’en Gasset, un vell jaciment iber excavat al 1851 on es va trobar el primer plom ibèric amb inscripcions de tot l’estat.

Aquest Camí Escolar i la recuperació ambiental que posarà en valor les sèquies i la marjal junt al camí que uneix l’Institut Miquel Peris amb el Grau són dues de les moltes incorporacions als pressupostos del 2018 que ha fet CSeM i que ens ha fet votar-los a favor.

*Regidor de Castelló en Moviment