Mirant qualsevol tertúlia televisiva pot semblar que per tindre raó només cal cridar mes fort que l’altre, però aquesta il·lusió no ha de tindre cabuda a una institució dedicada a la recerca, l’ensenyament i la divulgació de la raó com la Universitat. El debat respectuós, rigorosament fonamentat i ben argumentat hauria de ser el mode habitual de resoldre les diferències i avançar en el coneixement a la nostra societat. És per això que la Universitat Jaume I ha encetat enguany un nou programa per coordinar i enfortir les activitats que ja es venien desenvolupant al voltant de l’oratòria, la dialèctica i la proxèmica, i per començar-ne d’algunes noves.

El programa es denomina Lligues de Debat UJI i el coordina el Vicerectorat d’Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa com a vicerectorat encarregat de la formació i la millora de les competències de l’estudiantat a l’UJI. I es que estem convençuts de que facilitar als estudiants la millora de la seua capacitat de parlar en públic i debatre té múltiples conseqüències positives tant per a la seua formació integral com a professionals i ciutadans com per a afavorir la seua inserció i progrés al mon laboral. Debatre és a dia d’avui una de les tasques que pitjor desenvolupen les màquines i, per tant, una habilitat diferenciadora a l’era de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Una de les activitats fonamentals del programa és seleccionar i preparar l’equip oficial de debat de l’UJI i coordinar la seua participació a lligues de debat amb l’inestimable col·laboració de professorat de la casa expert en comunicació. Aquestes participacions es venen produint des-de 2005 i moltes persones brillants amb l’ús de la paraula han representat a l’UJI en la seua etapa d’estudiants. Els resultats d’aquestes participacions han sigut molt satisfactoris, arribant per exemple l’equip de l’UJI a les semifinals en la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives en 2015. L’objectiu a curt termini és ampliar la participació a lligues nacionals a més de mantenir la participació a la de la Xarxa Vives. A banda de formar l’equip de debat el programa també vol oferir la possibilitat a la comunitat universitària de participar en cursos i jornades de formació en tècniques per a parlar en públic. Per exemple aquesta setmana realitzem un curs en tècniques de comunicació interpersonal que hem obert als estudiants tutors del programa de tutorització universitària (PATU). I en el futur oferirem altres activitats dirigides tant al professorat i personal d’administració i serveis com al conjunt de l’estudiantat i amics de l’UJI.

A més, cada any es ve organitzant a l’UJI la Fase Local de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, també promoguda per la Xarxa Vives, per a dinamitzar la pràctica del debat als centres d’educació secundària. Enguany, al mes de febrer, l’equip de l’IES Benigasló de la Vall d’Uixò va guanyar la fase local organitzada per la Universitat Jaume I, Escola Valenciana i la Xarxa Vives d’Universitats. La competició es va celebrar a la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques de la Universitat Jaume I i varen participar 11 equips provinents de nou centres d’educació secundària i batxillerat de la província de Castelló, que van debatre tot el dia amb un sistema d’eliminatòries sobre si «l’humor té o no límits».

L’equip guanyador participarà de l’11 al 13 d’abril en la fase final de la Lliga de Debat d’Educació Secundària i Batxillerat, a la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Paral·lelament, l’equip de la Universitat Jaume I també competirà del 16 al 19 d’abril a la mateixa universitat a la fase final de la Lliga de Debat Universitària.

Estem convençuts que la participació en aquestes activitats ja representa un premi en si mateix i una experiència molt valuosa per a tots els joves oradors i les joves oradores seleccionats. Ànim, equip!

*Director Acadèmic de la Unitat de Suport Educatiu de la UJI