Dia 26 de desembre de 2018, el PP promet tornar a col·locar el betlem a l’Ajuntament. Sí, han llegit bé, no era el 28 de desembre. Sí, han llegit bé, notícia de 2018. L’atzar, que és capritxós, va fer que en la mateixa pàgina isquera aquesta notícia junt amb la d’una prova pilot d’un pas de vianants intel·ligent. Pareixen notícies de segles diferents. Comparen vostés.

Els recomane que revisen la nota de premsa popular. Ens acusen de «desterrar els valors que ens uneixen», oblidant que a Castelló es viu una interculturalitat enorme i una interreligiositat guardonada, que cadascú celebra estes dates com vol i que les administracions han de ser respectuoses amb totes i tots.

Més enllà de l’encert o desencert de la notícia, hi ha dues coses que em xerrotegen. La primera, les prioritats del fins ara partit més votat d’aquesta ciutat. La segona, eixa apropiació de les tradicions. Em preocupa l’apropiació de la dreta de certs espais que són de tots. Sap el PP que la lluita electoral és ideològica i que la política és cada vegada més sentiment i menys raciocini. Per això, s’apunten i apunten a pocs temes que saben que poden anar directes al cor i no necessàriament al cap. A Castelló, apuntant a seguretat, sanitat, festes i tradicions ja en tenen prou (o això creuen). Però després quan llevem l’embolcall del titular, tot cau a terra.

L’apropiació del concepte de seguretat i salut pública és un clàssic de la dreta, però després revises dades i te n’adones que els pressupostos en aquestes matèries sempre augmenten més quan hi ha governs de progrés. La dreta és més de privatitzar la seguretat i la sanitat. Qüestió de prioritats.

EN LES FESTES de Castelló tenim un cas paradigmàtic de com traure pit d’una mala gestió. L’anarquia organitzativa en festes era un fet i l’organització en paral·lel a l’Ajuntament, una evidència. La dreta de Castelló ha arribat a dir que fer complir normativa és ficar pals a les rodes, encara que en la boca menuda i en fòrums petits diuen que hem fet canvis necessaris que ells mai s’hagueren atrevit a fer. Eixe és el nivell.

I quan parlem de tradicions i religió el nivell de cinisme és insuperable. El partit que diu que més defensa l’Església critica quan es lleven sous públics de religiosos des de l’Ajuntament però no se n’adona que ha fet el mateix a la Diputació. Vol entrar a la cocatedral de Santa Maria en acte públic sempre que pot, però s’oblida que quan governava va deixar un deute de 376.240 € per la remodelació de l’edifici. Es pot ser més cínic?

Hi ha gent d’esquerres que treballa com el que més per aconseguir una salut pública de qualitat i una ciutat més segura, que s’implica en les festes de Castelló com un més i que va a missa tots els diumenges. Per això el títol d’aquest article. Perquè, més enllà de ser un mèrit demostrable per a ser tresorer (i altres càrrecs) del PP, l’apropiació que fa la dreta de certs espais és totalment indeguda. Supose que ara que comencen a nàixer els tripartits de dreta, eixa apropiació indeguda anirà a més. Desitjaria que no fora així, però esperem que, almenys, tan sols siga ideològica. Desitjos d’any nou que difícilment es compliran.

*Portaveu del grup municipal socialista a l’Ajuntament de Castelló