El govern d’Espanya i els governs autonòmics han articulat i han implementat nombroses mesures extraordinàries per a pal·liar els efectes econòmics i socials derivats de la crisi sanitària provocada pel covid-19, i des dels governs municipals participem de la construcció d’un nou futur com a administració més pròxima al ciutadà.

Ara, més que mai, és el moment de demostrar amb fets la nostra solidaritat amb totes les institucions i la nostra vocació d’atendre la ciutadania i, per aquesta raó, en les nostres àrees competencials hem impulsat mesures i accions per a atendre les despeses extraordinàries de serveis socials, seguretat ciutadana, neteja, residus i desinfecció i qualsevol altra actuació dirigida a atendre la població més vulnerable com a conseqüència de la situació actual d’estat d’alarma.

Cal l’esforç i la unitat de tots els governs i amb totes les institucions per a garantir la cohesió social i territorial i, per això, tal i com ha demanat el president Ximo Puig, és primordial que des del govern s’activen els mecanismes de liquiditat per a les comunitats autònomes, especialment per a les més infrafinançades, com la valenciana per a poder pagar als seus proveïdors.

A més a més, ara, especialment les persones que creiem en el concepte de l’Europa unida i solidària, exigim a Europa una resposta ràpida i contundent a l’altura de la major emergència que viu el nostre continent des de la Segona Guerra Mundial. Que la UE reaccione i aprove un pla Marshall europeu sol·licitat reiteradament pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per a preveure una inversió potent amb la qual es puga afrontar la reconstrucció després de la crisi sanitària, econòmica i social.

La UE no pot romandre impassible davant la gravetat de l’emergència que comporta aquesta pandèmia, on convivim amb la malaltia i unes incertes perspectives de futur. És urgent que els nostres pobles senten l’alè i la resposta àgil d’una Europa unida, forta i sensible als patiments i a les necessitats de tota la població.

Són moments d’apostar per unir esforços per a superar la crisi, una situació excepcional que ens situa davant un moment transcendent de la nostra història i que exigeix respostes des de la responsabilitat col·lectiva i individual.

*Alcaldesa de Borriana