Tota aquesta crisi va començar amb l’objectiu d’aplanar la corba sanitària d’afectats per la covid-19 i ara ens toca aixecar la corba de l’activitat econòmica, sense oblidar que la crisi sanitària encara no ha acabat. En moments de crisi, la inversió en infraestructura pot reduir els impactes negatius a l’alentiment de l’economia. Som conscients de les dificultats en què quedarà el marc econòmic i social de la ciutat quan quede aixecat l’estat d’alarma i entenem que s’han de prendre decisions que comporten una inversió de la despesa pública que generalitze i distribuïsca, en la mesura més gran que siga possible, la inversió amb l’objectiu que potencie la generació i recuperació de l’ocupació i el gradual retorn a la normalitat de tot el teixit econòmic i productiu local.

Pensant en l’endemà de la crisi, l’Ajuntament de Castelló presentà el Pla d’Inversions de Revitalització Econòmica de Castelló (Pirecas). Format, en la seua primera fase per 47 actuacions, que podrien considerar-se micro per la seua quantia però que tenen un gran valor per als barris on arriben i que es distribueixen en quatre blocs: seguretat viària, mobilitat sostenible i accessibilitat; pla de reforma d’escoles; millora urbana; i instal·lacions municipals. Aquestes actuacions s’han extret de Plans Sectorial (Pla d’Accessibilitat, Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, Ciutat Amigable amb la Gent Gran...), de diferents processos participatius (Decidim Castelló, Castelló Ciutat Viva, Grau Xarxa Oberta...) i de les demandes de les diferents Juntes i Consells de Districte. A més de ser un pla que ficarà al carrer 1,5 milions d’euros, majoritàriament en obres menors, una de les fortaleses del Pirecas és el seu esperit d’adjudicació diversificada que ajudarà a pal·liar les previsibles dificultats econòmiques que la crisi sanitària ha ocasionat en el mercat laboral i teixit empresarial de la ciutat. Es facilitarà l’accés a aquests projectes a autònoms, microempreses i pimes a través de la contractació publica. Hem regulat un procediment eficaç que garantisca la transparència i la concurrència, al mateix temps que permeta donar resposta ràpida a les necessitats municipals. Amb una adjudicació el més àgil que permeta la llei i utilitzant la base de dades creada a tal efecte (poden inscriure’s a contractaciomenor.castello.es).

En definitiva, 47 actuacions, que entre altres coses servirà perquè un bon grapat d’empreses puguen treballar per a l’Ajuntament i que servirà, de ben segur, per a aixecar eixa corba econòmica que falta ens fa. Aquest pla no canviarà el món però si millorarà el dia a dia dels veïns de Castelló. Aquestes 47 actuacions no transformaran la ciutat com ho fan altres inversions de més envergadura però arribaran a dotzenes de barris de Castelló.

Aquestes contractacions no salvaran a cap empresa o autònom local però serviran per a donar-ne un impuls a més de trenta. Pirecas no pretén ser cap panacea a la situació que ens esdevé, ni aconseguir grans titulars. Únicament aspira a donar oxigen a quants més millor, amb una injecció de diners ràpida i àgil als teixits productius de la nostra ciutat, sense repetir errors de plans similars del passat i aprofitant per a millorar, a un nivell més micro, la ciutat.

*Portaveu de l’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló